Между 3 и 10 лева вървят цените на сурвачките във

...
Между 3 и 10 лева вървят цените на сурвачките във
Коментари Харесай

Между 2,50 и 10 лева е цената на сурвачките във Варна

Между 3 и 10 лв. вървят цените на сурвачките във Варна, видя кореспондент на Moreto.net. Най-евтини - от 2,50 до 5-6 лева са тези направени от цветна хартия, а цената зависи главно от размера. По-скъпи са дряновите клончета, украсени със сушени плодове, гевречета, пуканки и шарени вълнени конци. Цените им са сред 5 и 7 лв., а най-скъпите доближават и 10лв.

В случай, че сами решите да си извършите сурвачка и да я украсите може да си купите дрянови клончета - вървят сред 1 и 2лв съгласно размера.

За тези, които са решили по остаряла българска традиция, шансовете в новогодишната баница да са от дребни дрянови клончета, могат да си закупят връзка на цена от 50ст.

Основното и най-важно условие за сурвачката е да е направена от дрян. Той е блажен от Бога като най-здравото, най-жилавото дърво, най-силното дърво, което се преборва със студа, и първо разцъфва, без значение от метеорологичната конюнктура.

Сурвачката по традиция се украсява с вълнени конци, които са знак на здравето, на щастието. Вълната е онази нишка, която ни свързва с живота, и която ни обвързва и като роднински кръг. Цветовете на вълнените конци са случайни, не е наложително да са бели и червени, като при мартеницата да вземем за пример. Сурвачката се украсява с пуканки, от време на време с изсушени чушки, с изсушени плодове, които се нанизват. Тя е постоянно задоволително самостоятелна, носи духа на този, който я прави, тъй като самото правене на сурвачки е празник

Според търговците обаче в последните години сурвачките са все по-малко търсени. За да продадат направените сурвачки, търговците ги оферират седмица преди Коледа, само че разчитат да пласират продукцията си в последните дни на годината, когато търсенето е най-голямо. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР