Между 23.00 и 8.00 часа (вместо до 7.00 часа, както

Между 23.00 и 8.00 часа (вместо до 7.00 часа, както ...

Без силен шум от 23 до 8 часа, реши парламентът.


Между 23.00 и 8.00 часа (вместо до 7.00 часа, както досега) се въвеждат ограничения за озвучаване на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони, територии със смесено предназначение, озвучаването от пътни превозни и плавателни средства, предназначени за спорт, туризъм и развлечения и водноатракционни услуги, както и зареждането на обекти.
Парламентът утвърди на първо четене предложените от вицепремиера Валери Симеонов и правителството промени в Закона за защита от шума в околната среда. 
Текстовете бяха подкрепени от 127 народни представители - ГЕРБ, Обединени патриоти и голяма част от БСП, 17 души бяха "против" и те са от групата на ДПС, 10 се въздържаха.
Ограниченията не важат за гари, автогари, аерогари и системи за предупреждение при бедствия. 
Контролът да се пази тишина в посочения часови пояс се възлага изцяло на МВР, като служителите ще имат право да предприемат съответните законови действия за спиране на шума. В светлата част на деня си остава задължение на РЗИ. Санкциите за нарушителите като цяло се удвояват.
Въвежда се изискване озвучаването на открито да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че то да не е по-високо от нормативно определените гранични стойности.
Предлага се регионалните здравни инспекции да издават становище като част от процедурата по заявяване на работното време пред общинските и районните администрации. Целта е осигуряване на акустичен комфорт на живеещите в сгради, част от които са търговски или производствени обекти, се обяснява в мотивите, цитирани от БТА.
Това няма да увеличи административната тежест за лицата и фирмите при подаване на документи, малко се втвърдяват контролът и санкциите, поясни Валери Симеонов. Той подчерта, че досегашната нормативна уредба за предпазване от вредното влияние на шума върху човешкия организъм е несъвършена и не дава резултат. Вицепремиерът цитира и данни, според които у нас положението е по-тежко от другите страни в Европа, като над 40% от българчетата са с увреждания на слуховия апарат.
"Ограниченията важат и за курортите. Там почиват хора. Затова за тях не трябвало да има по-специален режим. Кое е по-страшно - необезшумена дискотека, която побърква целия несебърски залив, или запечатано заведение заради неиздаден касов бон", попита Валери Симеонов. 
Той подчерта, че за "шумов терор" вносителите залагат затваряне на обекта до 7 дни, докато за неиздаден касов е до 30 дни.
От ДПС обаче смятат, че правомощията за спиране на шума са от компетенцията на местните власти и предложенията не са в интерес на местния бизнес, те са само рестрикции.
"Законопроектът не е универсален и не може да бъде приложен еднакво във всички общини", подчерта Севим Али.
Симеонов отговори, че най-доволни от промените са именно кметовете.

Източник: bulnews.bg