Между 23.00 и 8.00 часа (вместо до 7.00 часа, както

...
Между 23.00 и 8.00 часа (вместо до 7.00 часа, както
Коментари Харесай

Без силен шум от 23 до 8 часа, реши парламентът

Между 23.00 и 8.00 часа (вместо до 7.00 часа, както досега) се вкарват ограничавания за озвучаване на открити площи в зони и територии, предопределени за жилищно строителство, рекреационни зони, територии със смесено предопределение, озвучаването от пътни транспортни и плавателни средства, предопределени за спорт, туризъм и развлечения и водноатракционни услуги, както и зареждането на обекти.
Парламентът утвърди на първо четене препоръчаните от вицепремиера Валери Симеонов и държавното управление промени в Закона за отбрана от шума в околната среда.
Текстовете бяха подкрепени от 127 народни представители - ГЕРБ, Обединени патриоти и огромна част от Българска социалистическа партия, 17 души бяха "против " и те са от групата на Движение за права и свободи, 10 се въздържаха.
Ограниченията не важат за гари, автогари, аерогари и системи за предизвестие при бедствия.
Контролът да се пази тишина в посочения часови пояс се разпорежда напълно на Министерство на вътрешните работи, като чиновниците ще имат право да подхващат съответните законови дейности за прекъсване на шума. В светлата част на деня си остава обвързване на РЗИ. Санкциите за нарушителите като цяло се удвояват.
Въвежда се условие озвучаването навън да става единствено с озвучителни средства с инсталирани автоматизирани регулатори, контролиращи равнището на звука по този начин, че то да не е по-високо от нормативно избраните гранични стойности.
Предлага се районните здравни инспекции да издават мнение като част от процедурата по заявяване на работното време пред общинските и районните администрации. Целта е обезпечаване на акустичен комфорт на живеещите в здания, част от които са търговски или индустриални обекти, се изяснява в претекстовете, представени от Българска телеграфна агенция.
Това няма да усили административната тежест за лицата и компаниите при подаване на документи, малко се втвърдяват контролът и глобите, разясни Валери Симеонов. Той акцентира, че досегашната нормативна уредба за предотвратяване от нездравословното въздействие на шума върху човешкия организъм е несъвършена и не дава резултат. Вицепремиерът цитира и данни, съгласно които у нас ситуацията е по-тежко от другите страни в Европа, като над 40% от българчетата са с увреждания на слуховия уред.
"Ограниченията важат и за курортите. Там почиват хора. Затова за тях не трябвало да има по-специален режим. Кое е по-страшно - необезшумена дискотека, която побърква целия несебърски залив, или запечатано заведение поради неиздаден касов бон ", попита Валери Симеонов.
Той акцентира, че за "шумов гнет " вносителите залагат затваряне на обекта до 7 дни, до момента в който за неиздаден касов е до 30 дни.
От Движение за права и свободи обаче считат, че пълномощията за прекъсване на шума са от компетенцията на локалните управляващи и предложенията не са в полза на локалния бизнес, те са единствено рестрикции.
"Законопроектът не е повсеместен и не може да бъде прибавен еднообразно във всички общини ", акцентира Севим Али.
Симеонов отговори, че най-доволни от измененията са точно кметовете.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР