Между 20 и 30 процента от малките и средни фирми

...
Между 20 и 30 процента от малките и средни фирми
Коментари Харесай

До 30% от малките фирми спират дейността, нямат пари да фалират

Между 20 и 30 % от дребните и междинни компании в България възнамеряват да прекратят активност. Причините са две – пандемията и високите енергийни разноски. Това заяви Елеонора Негулова, ръководител на Националнoто съдружие за дребен и междинен бизнес, съобщи Българска телеграфна агенция. 

" В наши вътрешни анкети измежду над 3000 членове, компаниите заявяват настройка да разгласят, че приключват икономическата си активност, тъй като другата процедура - оповестяване на банкрут и влизане в разпродажба, е тежка и скъпа ", разяснява още Негулова. Най-много обезсърчени са фирмите от сферата на услугите и от селското стопанство. " За компаниите от селското стопанство даже дотациите към този момент не са избавителен запас, тъй като приходите им от продажба на земеделска продукция понижават непрестанно, а поради нарастването на цените преработвателите ги натискат да продават на ниска цена ", разяснява Елеонора Негулова.

30-те лв., с които страната реши да субсидира високите сметки за ток на някои предприятия, няма да решат казуса на дребните и междинни компании, тъй като става дума за систематични усложнения, счита още тя. Фирмите  нямат  проблем единствено с рекордните цени на електрическата енергия. „ Сега в повтаряем порядък се усилва всичко друго, което употребяваме като първични материали и материали, тъй като енергоносителите рефлектират върху цените им ”, сподели ръководителят на Националнoто съдружие за дребен и междинен бизнес.

Евентуалното увеличение на минималната заплата пък в допълнение ще затрудни дребния бизнес, тъй като това значи нови разноски и ще докара до редуциране на личен състав или до необявена претовареност. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР