Между 150 000 и 200 000 работници и служители от

...
Между 150 000 и 200 000 работници и служители от
Коментари Харесай

Очакват 200 000 уволнени от заведенията през март

Между 150 000 и 200 000 служащи и чиновници от заведения за хранене, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март като резултат от наложените карантинни ограничения поради Covid-19, предвиждат от Сдружението на заведенията.

Загубите, които калкулира всяка компания от началото на рецесията, съгласно изследване на Българската стопанска камара (БСК), са към 2000 лева приблизително дневно.

За да оцелеят и запазят своите чиновници някои заведения и заведения за хранене се пробват да преориентират активността си и да стартират да подготвят храна за доставки, само че даже и това не е решение, споделя Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

„ Защото не може три години наред да си работил по една скица и в един миг за 2 дни, за 1 седмица, та даже за 1 месец да реорганизираш активността си, да започнеш да продаваш храна за у дома и хората да те научат и да купуват от тебе. Има, несъмнено, такива обекти, за които такава опция няма като увеселителните заведения, нощни заведения, питейни заведения, барчета, кафенца и така нататък Те затварят на 100%. Така чиновниците или служащите се оказват отпуск или даже към този момент са освободени “, сподели той.

Намерението на страната да изплаща 60% от трудовите хонорари на тези хора също не работи, твърди Емил Коларов.

„ Ако си представим, че един чиновник бъде скъсен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, компенсацията, което ще получи е тъкмо 60%. Т.е. той ще получи същото обезщетение, което ще получи и сега. Разликата е, че оставайки назначени при нас, ние най-вероятно ще би трябвало да поемем и техните осигуровки “, изясни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР