Механизмът за търсене на отговорност от главния прокурор ще се

...
Механизмът за търсене на отговорност от главния прокурор ще се
Коментари Харесай

Отстраняват главния прокурор с изменение в Конституцията

„ Механизмът за търсене на отговорност от основния прокурор ще се постанова, тогава когато бъде открито, че той е направил закононарушение. В подобен случай се избира проверяващ магистрат на инцидентен принцип, който има съответната подготвеност. Трябва да има гаранции, че основният прокурор няма да се намесва в неговата работа. Обмисля се механизъм за краткотрайно премахване от служба, до момента в който тече следствието. Този въпрос продължава да се разяснява и да се почистват детайлите. Най-добрият метод за решение на този проблем е посредством изменение на Конституцията “, разгласи министърът на правораздаването Надежда Йорданова пред отрасловата комисия в Народното събрание.

Надежда Йорданова посочи, че законопроектът сега се доизчиства. " Той е незавършен. Няма да има припокриване на дейностите с проверяващите органи. Дейността по следствието ще може да се прави по модела на Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ", разясни тя. Предстои преправяне на законопроекта съгласно съдружното съглашение.

„ Надявам се в края на мандата ни да имаме правосъдна промяна, с която да се гордеем. Надявам се България да е влезнала в Шенген, както и трите мониторингови отчета по отношение на България да са отпаднали. Съдебната промяна е директно обвързвана с битката с корупцията “, разгласи министър Йорданова. Темата за глобите „ Магнитски “ също няма да бъде изоставена, увери тя.

От думите на министъра на правораздаването стана ясно, че се обмисля дали системата за инцидентното систематизиране на делата да не се обнови напълно, а актуалната да се спре.

Предвижда се да има нова тактика за правосъдна промяна. Част от нещата са свързани с Плана за възобновяване и резистентност.

С разискване на тематиката за зеления документ за депутатите стартира съвещанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, където депутатите изслушваха правосъдния министър Надежда Йорданова. Според " Демократична България " това е нарушение на конституционните права на националните представитрели. Ива Митева от Има Такъв Народ предложи това предложение да не се преглежда през днешния ден. 

От ГЕРБ подчертаха, че са " за " зеления документ, само че не по този метод, който се прави в този момент. По тази причина не одобриха точката да бъде включена в дневния ред на комисията.

Повод за това е изключителната обстановка с повишаването на случаите на COVID-19 в страната ни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР