Механизмът за гражданска защита на ЕС координира усилията на държавите-членкиЧрез

...
Механизмът за гражданска защита на ЕС координира усилията на държавите-членкиЧрез
Коментари Харесай

Близо 50 милиарда евро е общата стойност на европейската помощ за Украйна

Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз координира напъните на държавите-членки

" Чрез механизма за гражданска отбрана Европейски Съюз е мобилизирал до момента 27 екипа за търсене и избавяне, в това число медицински екипи. Конкретно са към 1150 спасители и 70 избавителни кучета са изпратени. 19 европейски страни са се присъединили в избавителните интервенции. България е изпратила 2 екипа, които към този момент са на място и вземат участие интензивно в избавителните интервенции ".

Това съобщи пред Соня Господинова, представител на Европейската комисия, по отношение на помощта за Турция след опустошителното земетресение.

По думите ѝ главната роля на механизма е да координира и да избегне дублирането на старания.

Механизмът включва и снабдяване на филантропична помощ, добави тя и уточни, че Европейски Съюз е подготвен да помогне на засегнатите.

Като част от механизма Европейска комисия задейства и системата, която разполага със спътници - " Коперник ", сподели Господинова и изясни:

" Те дават техните карти, направени от тази система, при изключителни обстановки. Така доста бързо могат да се разпознават проблематичните места и да се намерят жертвите доста по-бързо ".

Относно помощта и уговорката на Европейски Съюз към Украйна, където през почивните дни отиде съвсем целия състав на Европейската комисия, Соня Господинова съобщи, че визитата в Киев е имала главно алегорична роля - да даде мощен сигнал за непоколебимия ангажимент на Европейска комисия да поддържа Украйна, до момента в който е належащо.

Председателят на Европейска комисия разгласи нов пакет помощ за Украйна, напомни тя. По думите ѝ по този начин общата стойност на помощта, която Европейски Съюз е дал на Украйна от началото на войната, възлиза на към 50 милиарда евро.

Украйна е страна-кандидат за член в Европейски Съюз от предходната година, напомни Господинова и изясни:

" Датата на присъединение зависи извънредно и напълно от напъните и напредъка на съответната страна. Зависи от Украйна какъв брой бързо ще се оправи с разнообразни проблеми и по какъв начин ще може да приложи промените, които са стартирани ". Тя дефинира глобите на Съюза като ефикасни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР