Механизмът от Антикитира е намерен през 1901-1902 година при претърсване

...
Механизмът от Антикитира е намерен през 1901-1902 година при претърсване
Коментари Харесай

За какво е служел Механизмът от Антикитера?

Механизмът от Антикитира е открит през 1901-1902 година при претършуване на антично корабокрушение край о-в Антикитера, Гърция. Смятан тогава за нещо като играчка, през времето сглобяван и допълван с още открити детайли, ползата към него става съществено теоретичен, когато се схваща, че Механизмът от Антикитера е освен това от играчка и развлечение за античните гърци.

Различните детайли на устройството са железни, мощно развалени от водата и времето, само че излиза наяве, че това е извънредно комплициран астрономичен апарат, служител за наблюдения на звездното небе - състояние и придвижване на планетите, етапите на Луната и даже е можело да се плануват лунните и слънчевите затъмнения.

История на Механизма



Предполага се, че Механизмът е изработен от незнайни инженери към 205 година прочие Хр. Той изчезва в огромно корабокрушение към 70 година прочие Хр. Постепенното му проучване с най-модерна рентгенова томография в границите на плана Antikythera Mechanism Research Project и в още няколко самостоятелни едно от друго проучвания стартират активност по реорганизация на механизма и по разшифроване на текста, открит по другите му 82 оживели детайла. Размерът на някои от буквите е към 1,2 мм. Учените съумяват да прочетат 500 думи, съдържащи към 3500 букви. Текстът (както се оказва - директива за ползване), дружно с цялостната реорганизация дава безусловно нова светлина на Механизма.

Самият Механизъм

Той е побирал в дървена кутия с приблизителни размери 34х18х9 см. Вътре се помества комплицирана скица от няколко модула, построени на правилото на механиката от 40 разнообразни по мярка и форма зъбчати колела. Задвижването им става, като се задават стойности и в края на цикъла от задвижвания на самобитния циферблат се появяват стойности за Слънчевата система. Поразително точни и през днешния ден.



В същината си Механизмът от Антикитера е компютър. Задава се задача, вкарват се данни, той прави калкулации и дава отговор на задачата. Изумителното за механизма е неговата отминалост - до неотдавна се смяташе, че сходна инженерна мисъл е присъща за по-късни стадии от развиването на античната просвета. Но реконструкцията не оставя място за подозрение, че това може би е първият компютър, който индивидът е основал. Днес детайлите могат да бъдат видени в Атинския исторически музей.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР