Медоносните пчели в кошерите, създадени от човека, може би са

...
Медоносните пчели в кошерите, създадени от човека, може би са
Коментари Харесай

Проучване: Медоносните пчели страдат в кошерите, изградени от хора

М едоносните пчели в кошерите, основани от индивида, може би са страдали от мраз излишно в продължение на повече от век. Това се показва в ново проучване, представено от Science Alert. 

Според ново проучване комерсиалните планове на кошери се основават на неправилни научни данни.  

В продължение на 119 години убеждението, че методът, по който медоносните пчели се събират на групи, им обезпечава самобитна еволюционна изолираност, е основополагащо за пчеларската процедура, проектирането на кошери и проучването на медоносните пчели. Напоследък калифорнийските пчелари слагат пчелните фамилии на студено през лятото, тъй като считат, че това е потребно за здравето на животните. 

“Моето проучване демонстрира, че скупчването на пчелите е по-скоро бедствено държание, в сравнение с доброкачествена реакция на понижаващите се температури. Преднамереното предизвикателство на скупчване на пчели посредством процедура или неприятен дизайн на кошера може да се смята за неприятно хуманно отношение или даже свирепост в светлината на тези открития ”. Това показва Дерек Мичъл, докторант по машинно инженерство в Университета на Лийдс. 

Семействата на медоносната пчела (Apis mellifera) не спят зимен сън. В дивата природа те зимуват в кухини на дървета, където е към 18 °C, а в най-студените дни температурата доближава до -40 °C, показва Мичъл. 

Но известното схващане за тяхното зимуване е доминирано от наблюдението на държанието им в тънки дървени кошери. Тези кошери, направени от човек, имат доста разнообразни топлинни свойства спрямо естественото им местообитание в дебелостенните хралупи на дървета, счита откривателят.  

Оцеляване през зимния период 

През студените дни в тези тънкостенни кошери пчелните фамилии образуват плътни дискове от инсекти, наречени клъстери, сред питите с мед. Центърът на тези дискове (ядрото) е по-малко компактен и по-топъл, той доближава до 18 °C. Тук пчелите създават по-голямата част от топлината, като се хранят и метаболизират захарта от меда. 

По-хладните външни пластове създават доста малко топлота, защото телесната температура на пчелите е прекомерно ниска. Ако температурата падне доста под 10 °C, пчелите там ще умрат, споделя Мичъл. 

10 Spectacular Native,that don't suffer from disorder,which kills off a third of
— Julika (@JulikaBrandt)
От 1914 година университетските публикации споделят, че мантията " изолира " вътрешното ядро на кошера. Това означаваше, че пчеларите виждат групирането като естествено или даже належащо. Това поверие е употребявано през 30-те години на предишния век, с цел да оправдае развъждането на медоносни пчели в тънкостенни кошери даже при климат от -30 °C. Това докара до процедура на държане на медоносни пчели в хладилни складове, с цел да бъдат групирани през зимата. Практиката се е изпълнявала в края на 60-те години на предишния век в Канада, показва специалистът. 

През 2020 година животновъдите охлаждат медоносните пчели през лятото, с цел да улеснят химическото отнасяне на паразитите. Това се случва в Съединени американски щати – да вземем за пример в Айдахо, Вашингтон и Южна Калифорния.Извън студената зима, в случай че пчеларите желаят да лекуват болестта с акари, те нормално би трябвало да намерят и слагат в клетка майката на кошера.  

What diseases & pests do honeybees suffer from?
— RB Honey (@RandBHoney)
Борба за топлина 

“Моето изследване откри, че обвивките на клъстерите работят повече като нагревател, намалявайки изолацията. Групирането не е увиване на дебело одеяло, с цел да се стопли, а по-скоро съставлява обезверена битка да се доредиш по-близо до „ огъня “ или да умреш. Единственият плюс е, че мантията оказва помощ да се запазят пчелите, които се намират покрай външната страна живи ”, Дерек Мичъл. 

Тъй като температурата отвън кошера пада, пчелите към мантията минават в хипотермично изключване и стопират да създават топлота. Мантията се компресира, до момента в който пчелите се пробват да останат над 10 °C, споделя специалистът. Той добавя, че доближаването на мантиите на пчелите усилва топлопроводимостта сред тях и понижава изолацията. 

Топлината постоянно ще се пробва да се реалокира от по-топъл регион към по-студен. Скоростта на топлинния поток от сърцевината към мантията се усилва, поддържайки живота на пчелите от външната страна на мантията.  

Помислете за пухено яке - клъстерите на медоносните пчели са сходни на действието на компресиране на пухено яке, при което топлопроводимостта в последна сметка се усилва. 

За разлика от това, когато пингвините се скупчват през антарктическата зима, всички те поддържат сърцевината на тялото си гореща при сходни температури и затова има дребен или никакъв топлообмен сред пингвините. За разлика от пчелите в мантията, няма пингвини в хипотермично изключване, счита специалистът.  

US Honeybees Suffer, Numbers Drop More Than 40 Percent
— David (@dedouble)
Учените и пчеларите са пренебрегнали ролята на невидимата въздушна пролука сред кошера и клъстера. 

Тънките дървени стени на комерсиалните кошери работят като малко повече от граница сред въздушната пролука и външния свят. Това значи, че с цел да бъдат ефикасни стените на кошера, те би трябвало да бъдат доста изолиращи, с 30 мм полистирол. 

Това недоумение на комплицираното взаимоотношение сред заграждението на колонията, термофлуидите (топлина, радиация, водна пара, въздух) и държанието и физиологията на медоносната пчела са резултат от това, че хората не разпознават кошера като разширения фенотип на медоносната пчела, изяснява ученият. 

Няма съвсем никакви етични стандарти за насекомите. Но има от ден на ден доказателства, че насекомите изпитват болежка. Проучване от 2022 година откри, че земните пчели реагират на евентуално нездравословни тласъци по метод, сходен на реакциите на болежка при хората , безапелационен е Дерек Мичъл. 

Спешно би трябвало да променим пчеларската процедура, с цел да понижим честотата и продължителността на групирането , счита специалистът.  

Honeybees Suffer Learning Difficulties After Ingesting Tiny Quantities Of Pesticides..
— The Third Eye (@TheThirdEyeACEE)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР