Медийното внимание в момента е приковано към Украйна, но политолозите

...
Медийното внимание в момента е приковано към Украйна, но политолозите
Коментари Харесай

В САЩ се търси приемник за Си Цзинпин, от пекинския Кремъл зависят много неща в света

Медийното внимание сега е приковано към Украйна, само че политолозите на Запад не подминават въпроса какъв брой време ще остане на кормилото днешният водач на Китай и обрисува ли се евентуален правоприемник за него измежду партийните фрагменти. Темата бе отразена в публикация от " Ню Йорк таймс ", а китаистът от Оскфорд Джоузеф Фюсмит й посвети цялостен теоретичен труд. Това удостоверява обстоятелството, че от разположението на силите в Чжунанхай - пекинския " Кремъл ", зависят доста неща в света.
Още по темата
Авторите установяват: главната причина публични документи да приравняват Си Цзинпин с видни дейци като Мао Цзедун и Дън Сяопин е, че в днешния интервал на интернационалните рецесии страната има потребност от съдбоносен кормчия. Коментаторите стигат до общо мнение, че на идния партиен конгрес Си ще бъде избран отново за общоприет секретар. Но кой може след това да го смени? Отговор няма.

Чжунанхай е някогашната императорска градина в Пекин, край Забранения град. Там се намира централата на Китайската комунистическа партия и Държавният съвет (централното правителство). Водещи партийни началници в централните органи на партията, а също по този начин първи секретари на партийни комитети и губернатори на провинции, нееднократно са казвали, че във времена на сурови политически закани отпред на страната би трябвало да стои твърд човек, умеещ да реализира солидни резултати. Точно подобен е Си Цзинпин.

Ролята му ясно бе обрисувана в решенията от последния пленум на Централен комитет предходната година. Там се посочваше, че под управлението на Си Китай е постигнал исторически триумфи. Изкоренена е крайната беднотия, популацията употребява богатства, присъщи за приблизително равнище на имотност. Укрепнал е интернационалният авторитет на Китай, възпряно е разпространяването на КОВИД-19, понижени са вредите за околната среда от индустрията и превоза.

Както показва Фюсмит, Си съумя бързо да консолидира властта си, ловко употребявайки публикуваните в партията опасения, че легитимността й е застрашена от кавги като този с Бо Силай - член на Политбюрото и партиен шеф в огромния промишлен център Чунцин, упрекнат в корупция и връзки с чужденци. Той получи дългогодишна присъда. Освен всичко друго фрагментите на ККП са признателни на водача за това, че брани страната от цветни революции от рода на тази в Украйна.

Друг мотив на генералния секретар в обръщения към партийците визира опита на Комунистическа партия на Съветския съюз. Си предизвестява, че ККП също може да се озове на бунището на историята, в случай че не успее да организира вътрешнопартийни промени - също като руските комунисти. А това допуска битка с корупцията, подсилване на дисциплината, на властовата вертикала и корав идеологически надзор. Иронията е, че в тази активност Си бе улеснен от Съединени американски щати. Експрезидентът на Щатите Доналд Тръмп и някогашният държавен секретар Майк Помпейо демонизираха Китай. Което оказа помощ на партийното управление да разгърне патриотична акция и да затегне гайките.

Над Китай обаче надвисна известна неизясненост. Никой - с изключение вероятно на стеснен кръг от близки сътрудници, не знае какъв брой време счита Си да остане на поста си и кого ще назначи за политически правоприемник. Кристофър Ок Джонсън, президент на компанията " Чайна методс груп " и някогашен аналитик на Централно разузнавателно управление на САЩ, споделя, че Си е политически талант и обича да употребява неяснотата, с цел да държи всички в напрежение. Щом всички са принудени да гадаят, това може би ще подтиква чиновниците от апарата да пазят преданост. Но продължителното безмълвие по въпроса за правоприемник може да ускори нервозността, даже различията в елита.

Нека напомним, че таман по време на Си Цзинпин в действителност бе комплициран завършек на неписаната традиция водачът да си отработи двата петгодишни мандата и след това да се отдръпна. Западни специалисти предвиждат, че на идния тази година Двайсети конгрес на ККП Си ще получи трети мандат като общоприет секретар. Колкото до втория му пост - ръководител на КНР, Народното събрание още през 2018 година анулира рестриктивните мерки върху продължителността на президентското ръководство.

Според У Гоцюан - някогашен помощник на генералния секретар на Централен комитет на ККП Чжао Цзъян, а през днешния ден професор в канадския коледж " Виктория ", в случай че Си Цзинпин си избере правоприемник, това ще понижи психическото натоварване върху него. От друга страна обаче Си ненапълно ще се трансформира в политик без бъдеще.

В диалог с " Независимая газета " шефът на Департамента за интернационалните връзки във Висшето учебно заведение по стопанска система Александър Лукин разяснява: " Решенията на Деветнайсетия конгрес прогласиха, че с идването на Си е почнала нова ера. Но не е напълно ясно какво съставлява тя. Мао сплоти Китай, Дън разви стопанската система, а Си реализира китайската фантазия - направи страната велика. Така споделят публични лица. Колко време ще остане на власт днешният водач? Може би 10-20 години. И без да показва правоприемник. Той не вижда за какво да го прави ".

Превод: Андрей Шарков/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР