Медийният закон на Пеевски бе приет след обществено обсъждане в

...
Медийният закон на Пеевски бе приет след обществено обсъждане в
Коментари Харесай

АЕЖ-България поиска от президента да наложи вето на медийния закон на Пеевски

Медийният закон на Пеевски бе признат след публично разискване в Народното събрание, което мина официално. На него участва на еврокомисаря по въпросите на цифровата стопанска система и общество Мария Габриел и бе проведена от ръководителя на парламентарната медийна комисия Вежди Рашидов. До него са двама от вносителите на закона Велислава Кръстева и Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Парламентът дефинитивно одобри закона на Движение за права и свободи за медиите

Проектът, импортиран от Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, изисква обявление на финансирането, само че отсега нататък
1 ное 2018
Законът на Пеевски за медиите гладко мина през медийната комисия

Очаква се идната седмица да бъде дефинитивно признат на второ гласоподаване в пленарната зала
25 окт 2018
Дискусията по закона на Пеевски за медиите мина официално, със поръчки за положителни планове

Неуместно е прозрачността на медиите да се взема решение през закон за складиране на печата, считат институции и специалисти
20 сеп 2018 В отворено писмо публикувано до медиите " Асоциацията на европейските публицисти в България " (АЕЖ-България) изиска от президента Румен Радев да наложи несъгласие на медийния законопроект, импортиран от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. Според организацията, макар че са отразени някои от рекомендациите на асоциацията, законопроектът към момента е спорен.
Искането обаче идва със забавяне, защото законът през днешния ден бе оповестен в Държавен вестник, което значи, че президента го е подписал още през предходната седмица.

Предложенията за промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби бе признат на второ четене на 1 ноември тази година. С импортираните преди второто гласоподаване промени в наименованието на закона се прибавя " и за оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги ". По този метод нормативния документ, който до момента се отнасяше само до печатните творби, към този момент регламентира връзки в доста по-широк обсег, засягащ всички медии.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. АЕЖ-България изрази свои мнения и преди първото, и преди второто четене на закона. Една част от отправените рекомендации са били взети поради и отразени преди окончателното гласоподаване в пленарната зала.
" Въпреки забележителните усъвършенствания по отношение на първичния вид, в законопроекта към момента се откриват редица недостатъци, което постанова той да бъде върнат за наново разглеждане в Народното събрание ", считат от АЕЖ.

Асоциацията е изпратила писмо до президента Румен Радев, в което излага главните съображения да изиска несъгласие на законопроекта.

АЕЖ показва пртеснние по отношение на размерът на плануваните в закона наказания. Поставянето на долна граница от 10 000 лева за първо нарушаване и 20 000 лева за второ не просто е непропорционално, а съществено заплашва свободата на печата и другите средства за всеобща информация и по този начин визира правото на изложение и може да докара до непоправими последствия и цензура в несъгласие с член 40, алинея 1 от Конституцията, показва като мотив асоциацията.

Не по-малко притеснително е задължението медиите да дават на страната данните на лица, които са дарили минимални суми от порядъка на няколко лв.. Изключването на годишен най-малко, който да не се заявява, изключително поради попадането на информация за донорите при изпълнителната власт, заплашва зараждането на crowdfunding (набиране на средства от последователи) културата, опцията за даряване и други различни начини за издържане на медиите, които в днешния цифров свят разчитат от ден на ден на сходен вид механизми, изместващи обичайна реклама. Това съществено затруднява и деклараторите, тогава когато имат да вземем за пример 5000 донори от по 1, 2 или 5 лв..

" Подобен метод и невзимането под внимание на този проблем, може да докара до разубеждаване на донорите и угнетяване на самостоятелните медии и до понижаване на конкуренцията и рестрикции в полето на свободните медии и самодейността на жителите ", е аргументът на АЕЖ. Това е изключително рисково за проверяващата публицистика. Смятаме, че този въпрос би трябвало да се вземе поради от законодателя и да не се неглижира, с цел да може законодателството да дава отговор на действителните публични връзки и на развиването на технологиите и медиите в крайник с изменящата се осведомителна среда.

Според АЕЖ в изискванията на свиване на медийния пазар, опциите за финансиране от общността са извънредно значими и никога не трябва да бъдат ограничавани посредством закон, който усилва административните тежести върху свободната самодейност на жителите.

Като значим АЕЖ показва въпросът за разширението на пълномощията на Министерството на културата и съществуването или неналичието на потенциал на ведомството. " Не е без значение и, че контролът и глобите са поверени на орган на изпълнителната власт, който не е самостоятелен, за разлика от Съвет за електронни медии, а също така не е направена и надлежна процедура за определяне и санкциониране на нарушителите, което е причина за произвол ", считат от асициацията.

Не е ясно и за какво с изключение на задължението на снабдители на медийни услуги да подадат декларация в Търговския указател следва обвързване за подаване на същата декларация в Министерството на културата. Подаването на две идентични заявления основава спомагателни неудобства и тежести на доставчиците на медийни услуги.

" Смятаме, че информацията за финансирането на медиите би трябвало да бъде обществена, само че в това време би трябвало да съществуват гаранции, че въвеждането на каквато и да било регулация в медийната област няма да бъде употребявано за репресии против свободата на словото ", безапелационни са от АЕЖ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР