Медийният експерт Георги Лозанов се обяви за обявяването на 24

...
Медийният експерт Георги Лозанов се обяви за обявяването на 24
Коментари Харесай

Георги Лозанов: Националният празник трябва да изтъква националната ни идентичност

Медийният специалист Георги Лозанов се разгласи за оповестяването на 24 май за народен празник на България.

" 3 март не дава отговор на две условия, които са основни, с цел да може един празник да бъде народен. Първото изискване е това - да сплотява нацията. Няма подозрение, че не сплотява, а в противен случай - става мотив за спор. Добре е, че в този момент има политици, които припознават тази концепция за промяна. В последна сметка това е политическо решение, те би трябвало да го извършат.

Втората характерност, която е доста значима, е какъв белег на националната еднаквост акцентира празника.

3 март вкарва един, да кажем, съветски детайл в българската национална еднаквост. Ни минимум не желая да недооценявам ролята на Русия за освобождението на България. Но свободна България би трябвало да може за съобщи своята еднаквост, като нещо българско, обвързвано с българско достижение, с нашата лична роля в международната история.

И разпространяването на писмеността е едно от основните достижения на българската просвета, което изобщо прави българската нация ", сподели той в утринния блок на БТВ.

" Ние може би сме единствената нация, която празнува езика. А какъв по-характерен белег за националната еднаквост от езика, който приказваме. Затова считам, че това е извънредно уместно като мотив за празник. Има и опит, в това число и от Москва, да се подценява нашата роля във връзка с писмеността. Напоследък зачестяват подобен вид изявления. Чрез превръщането на 24 май в народен празник ние заявяваме своето огромно културно достижение в Европа. Това, че даваме опция на писмеността да съществува, да се популяризира ", добави Лозанов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР