Медицинските сестри отново излязоха на протест пред Здравната каса, съобщава

...
Медицинските сестри отново излязоха на протест пред Здравната каса, съобщава
Коментари Харесай

Медицинските сестри отново излязоха на протест

Медицинските сестри още веднъж излязоха на митинг пред Здравната каса, оповестява btv. Те упорстват да вземат участие в договарянията за рамковия контракт за 2020 година, с който се дефинират разпоредбите за реализиране на заплащанията от НЗОК.

По закон Здравната каса води тези договаряния с лекарския съюз за медицинските действия и със зъболекарския съюз за денталните действия.

Срещата сред представителите на протестиращите медицински сестри и шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев завърши към обяд, само че без да докара до изясненост, оповестява БТВ.

Мая Илиева, уредник на митингите на медсестрите, изясни, че единственото, което протестиращите са разбрали, е, че доктор Дечев няма пълномощия, с които да им спомага. Той обаче ги е насочил към надзора на Здравната каса, откъдето биха могли да ги поканят да участват на договарянето.

По думи на Илиева сега в договарянията единствен представител от страна на работещите в здравните заведения е БЛС, а това значи, че има единствено лекари, без представител на другите записаните специалности - участници в опазването на здравето.

Исканията на медсестрите са в рамковия контракт да се фиксират минимални съществени заплати и доплащания, а също да се вкарат условия за броя на медицинските експерти, които ще обслужват пациентите.

Рамковите контракти би трябвало да бъдат признати до края на тази година, с цел да влязат в действие от идната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР