Медицинската гилдия избра акад. Дамян Дамянов за носител на престижния

...
Медицинската гилдия избра акад. Дамян Дамянов за носител на престижния
Коментари Харесай

Акад. Дамян Дамянов стана Лекар на годината 2018

Медицинската колегия избра акад. Дамян Дамянов за притежател на влиятелния приз „ Лекар на годината 2018 “. 

„ Акад. Дамянов е зам.-председател на Българска академия на науките, завеждащ секция „ Медицински науки “ в академията, някогашен шеф на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „ Царица Йоанна–ИСУЛ “. Той е незабравим доктор, академик, учител и човек. Неговият принос в медицината и науката освен в България, само че и по света е неоспорим. Бил и ще бъде образец за доста генерации лекари. Приносът на акад. Дамянов тази година е издаването на Многотомно Ръководство по хирургия, което е минало напълно под негова редакция. Поредицата обгръща всички области на хирургията, както и нужните за хирурзите „ Анестезиология и интензивно лекуване “, „ Онкология “ и „ Урология и гинекология “, изясни доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС.

В категория „ Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники “, наградените тази година са двама - Доц. доктор Мариета Кътева – болница Софиямед и доцент Иглика Михайлова от УСБАЛ по онкология. Доц. Кътева вкарва и развива ранното хирургично лекуване на акушерската парализа още след 3 месечна възраст на новороденото, а доцент Михайлова има принос за въвеждането на способ за по едно и също време предоперативно лъче-химиолечение при карцином на ректума, който докара до смяна на стандартита за лечене на тази онкологична заверка в страната.

В категория „ Дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиването на дадена компетентност “, тази година наградените са осем индивида. Първият е проф. Драган Бобев от СЛДОХЗ. Той е един от най-изявените български педиатри, с принос в развиването на детската онкохематология. Вторият определен за награждаване е проф. Иван Гаврилов от СГБАЛ по Онкология. Той потвърдено е най-известният хирург на гърда в България, зает с цялата си професионална и научна активност с едно от най-социално значимите болести в света, а точно ракът на млечната жлеза. Следващия избор на здравното съсловие в проф. доктор Захари Захариев към МБАЛ Свети Георги Пловдив. Проф. Захариев диагностира и лекува болести като епилепсия, мултипленна склероза, паркинсон, инсулти, главоболие и всички неврологични болести.

Проф. Иван Ценев, от УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ е идващия отличен доктор в тази категория. Той е доайен на Българската, Европейската и Световната Ото-рино-ларингология.

Следващия определен от гилдията доктор, е Проф. Виолета Димитрова от УМБАЛ Александровска. Проф. Виолета Димитрова е посветила целия си живот на медицината и е едно от огромните имена в хирургията в България. Под нейно управление, на 17 април 2003г. се реализира първата у нас експлантация на черен дроб, първата в България хепатоцитна трансплантация, през 2004, а на 22 юни 2005г. се прави първата в България чернодробна трансплантация от трупен донор – напълно от български екип.

Следващия отличен експерт в тази категория е Доц. Виолета Димитрова от СБАЛАГ Майчин дом. Доц. Димитрова е специализирала в Израел и Съединени американски щати по проблемите на рисковата бременност, феталната медицина и пренаталната диагностика.

Доц. Евелина Пазванска от IV МБАЛ получава идващото отличие за принос в развиването на анестезиологията и интензивното лекуване. Тя е специализирала в Париж и Кеймбридж, взе участие в изработването на стандартите по еднодневна хирургия и палиативни грижи, преподавателската й работа е също в тази област.

Проф. Елисавета Наумова, шеф на клиниката по имунология в УМБАЛ Александровска е идващия доктор, който съсловието е отличил с необикновен принос в медицината. Изследователската интензивност на проф. Наумова е обвързвана със значими научно-приложни проучвания на имунологичната просвета и процедура.

В категория „ Мениджър на годината “, отличеният началник е проф. Асен Балтов - УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ". „ Управлението на огромна и комплицирана конструкция, каквато е едно лечебно заведение е задача, която може да пръв взор да наподобява единствено приятна, само че в действителност изисква безупречно познаване на здравната система с всичките й дефекти, стратегически и дълготраен взор, управнически и лидерски потенциал и не на последно място баланс на чисто човешки качества “, показа наградения доктор, доктор Маджаров.

В категория „ Ти си нашето бъдеще “, премията за младите медицински очаквания на българия, отличените са петима. Първият е Д-р Веселин Попов специализант в Клиника по Лъчелечение към УМБАЛ " Свети Георги " - Пловдив, идващия - Д-р Мирослав Ангелов от УМБАЛ „ Св. Анна “, който сега доктор Ангелов  работи в незабавното поделение на болничното заведение, което е едно от най-натоварените в страната. Следващото отличие е за Д-р Калоян Йорданов, специализант на МОБАЛ „ Д-р Ст. Черкезов “ във Велико Търново, единственият в региона на ортопедията и травматологията. От юни т.г. към този момент е доктор със компетентност. Д-р Атанас Славов е четвъртия отличен в тази категория. доктор Славов работи като общопрактикуващ доктор в гр. Стара Загора. Член е на етична комисия към Национално съдружие на общопрактикуващите лекари в България от ноември 2017 година Последния награден е доктор Петя Чавеева - акушер-гинеколог в САГБАЛ „ Д-р Щерев “, експерт по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия. 

За „ Принос за развиване и одобряване престижа на съсловната организация “ са наградени Д-р Георги Кръстев основен секретар на районната лекарска гилдия в Пловдив, някогашен ръководител на същата гилдия и Д-р Антон Въжаров, още веднъж основен секретар на районната гилдия в Русе и някогашен неин ръководител.

Ръководството на БЛС поздрави цялата колегия за празника, призовавайки обществото за повече почитание към здравната специалност. „ Ние обичаме работата си, обичаме и пациентите си, постоянно изземаме и обществените функционалности на страната, по тази причина апелирам, дано почитаме труда на всички “, показа доктор Гергана Николова, член на УС на БЛС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР