Медицинска сестра ще посещава у дома близо 17 хил. възрастни

...
Медицинска сестра ще посещава у дома близо 17 хил. възрастни
Коментари Харесай

Безплатна медицинска сестра у дома за неподвижни стари хора

Медицинска сестра ще посещава вкъщи близо 17 хиляди възрастни хора, които не могат да се обслужват сами. Тя ще ги преглежда и прави дребни операции, ще следи и общото здравословно положение на хората. Медицинските грижи ще са до два часа дневно и ще започват напролет.
Услугата е напълно нова и съвременна и ще надгради обществения патронаж, тя е част от процедурата “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” на Оперативна стратегия “Развитие на човешките ресурси”, изясни пред “24 часа” зам.-министърката на труда и обществената политика Зорница Русинова. За нея са планувани към 45,7 млн. лева, а общините ще могат да аплайват за финансиране доникъде на март.
Програмата е ориентирана към самотно живеещите в отдалечени места, които няма по какъв начин да стигнат до лечебното заведение. Но от нея ще могат да се възползват и възрастните хора в огромните градове, както и такива с увреждания и техните фамилии. Медиците ще вършат на място превръзки, мерене на кръвно, инжекции или други операции.
“Това е част от бъдещето на обществените услуги - от ден на ден би трябвало да развиваме тези в домашна среда с оглед застаряването на популацията в България. Надявам се програмата да е сполучлива и да докара до понижаване на бюджета на НЗОК, тъй като ще освободи запас за в действителност болнична помощ”, изясни Русинова.
От здравното министерство пък ще би трябвало да създадат методика за даването на услугата и по какъв начин ще бъдат подготвени медицинските екипи. “Не става въпрос за безвъзмездни визити, а за спомагателни хонорари на медиците. През тази процедура ще платим разноските на здравната сестра, с цел да извърши следоперативните наблюдения или дребните манипулации”, разясни още тя.
В момента към 25 500 възрастни и хора с увреждания получават от страната персонален помощник или домакински асистент. Така те употребяват помощ в домашна среда за поддържането на хигиена, извършване на покупки и подготвяне на храна, пране и други комунално-битови действия, доставка на храна и други
Тези услуги ще се отпускат до 31 август, като общественото министерство отдели близо 70 млн. лева за тях. От 1 септември обаче нещата ще стават по нов ред, тъй като влиза в действие новият Закон за персоналната помощ, признат в края на предходната година. Според плановете към 80 хиляди души с увреждания ше се възползват от него.
Това са заболели с над 90% неработоспособност и право на непозната помощ, както и децата с над 50% увреждания и право на помощ. В групата влизат и тези от децата без право на непозната помощ, чието увреждане е над 90%.
За да получат персонален помощник обаче, те би трябвало да минат през оценка на потребностите.
Оценката за персонална помощ ще започва през април. Тя ще е самостоятелна и в нея е записан броят на часовете съгласно потребностите на всеки болен. Заявление се подава до кмета на общината.
Всеки ще може да си избира помощник, като заплатата му през тази година ще бъде 560 лева Законът вкарва и предел от 168 часа подпомагане от асистента месечно, само че единствено през първите 2 години.
Асистент е очакван и по още един закон - за обществените услуги, който би трябвало да влезе в действие от 1 януари 2020 година Той бе гледан в сряда от депутатите от обществената комисия на второ четене и се чака да бъде дефинитивно признат до края на месеца. Тук се дава опция възрастните, които не могат да се самообслужват, също да получат право на домакински асистент.
В проектозакона е записано, че до 30 дни в границите на една година родителите на деца с увреждания и членове на фамилията, които поставят грижи за инвалиди или немощни възрастни, ще имат право да оставят съответния човек в обществена услуга или да обезпечат заместваща грижа в домашна среда. За най-тежките случаи - над 90% увреждания, първите 14 дни от услугата са безвъзмездни.
Консултации и образования за родители, предварителна защита на изоставянето на деца, ранна намеса на уврежданията, заслон на жертви на домашно принуждение и трафик, приюти за бездомни и други услуги са планувани още без възнаграждение. Нова организация за обществените услуги ще следи за качеството им.
Сега към 38 000 души употребяват над 1300 типа обществени услуги За тях страната е отделила над 264 млн. лева за тази година. Нова Агенция за качеството на обществените услуги ще дава лиценз, ще управлява спазването на закона и на стандартите за качество, ще ревизира по какъв начин общините и частните снабдители разходват средствата от държавния бюджет, както и дали се съблюдават правата на обгрижваните хора.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР