Медицинска сестра е призната за виновна в убийството на седем новородени бебета в Обединеното кралство

...
Британска медицинска сестра е призната за виновна в убийството на
Коментари Харесай

Британска медицинска сестра е призната за виновна в убийството на седем новородени бебета и опит да убие други шест в болничното неонатологично отделение, където е работила, превръщайки се в най-плодотворния убиец на деца в Обединеното кралство .

33-годишната Луси Летби беше съдена от октомври миналата година, обвинена в инжектиране на въздух на свои болни или недоносени млади жертви, прехранване с мляко и отравяне с инсулин.

Семействата на жертвите в петък казаха в съвместно изявление, прочетено пред Кралския съд на Манчестър в Северна Англия, че са били „съвсем зашеметени“ от случилото се.

„Справедливостта беше раздадена“, добавиха те, но предупредиха, „Това справедливост няма да отнеме изключителната болка, гняв и страдание, които всички сме имали.“

Съдебните заседатели, някои от които бяха в сълзи, след като бяха изписани, обсъждаха 22 дни, връщайки първите си решения за виновни на 8 август, които не можеха да бъдат докладвани поради съдебно разпореждане.

Летби се бореше със сълзите на подсъдимата скамейка след прочитането на първоначалните присъди. Тя не беше в съда в петък, за да чуе окончателните решения на съдебните заседатели.

В крайна сметка те я оправдаха по две обвинения и не можаха да вземат решение по други шест. Прокурорите поискаха 28 дни, за да обмислят дали да поискат повторно разглеждане на тези обвинения.

Летби ще бъде осъдена в понеделник и според съобщенията е казала на адвокатите си, че няма да присъства на съда, за да разбере съдбата й, но е изправена пред перспективата никога да не бъде освободена от затвора.

Няма много следи

Медицинската сестра беше арестувана след поредица от смъртни случаи на бебета в неонатологичното отделение на болницата „Графиня на Честър“ в северозападна Англия между юни 2015 г. и юни 2016 г.

Описана от прокуратурата като „пресметлива“ жена, която използва методи за убийство, които „не оставят много следи“, Летби многократно отрича да е наранявала децата.

„Отново и отново тя нараняваше бебета в среда, която трябваше да е безопасна за тях и техните семейства“, каза старши прокурор Паскал Джоунс, наричайки убийствата „пълно предателство на гласуваното й доверие“.

В съда беше казано, че колегите са изразили загриженост, след като са забелязали, че Летби е на смяна, когато всяко от бебетата е колабирало, като някои от новородените са били нападнати точно когато родителите им са напуснали леглата си.

Прокуратурата каза, че Летби е „убедила“ колегите си, че поредицата от смъртни случаи е „просто лош късмет“.

Последните жертви на Летби бяха две тризнаци, посочени в съда като бебета О и П.

Детето О почина малко след завръщането на Летби от ваканция в Ибиса през юни 2016 г., докато детето П почина ден след братчето си.

Твърди се също, че Летби се е опитал да убие третото тризнак, детето Q, но журито не успя да излезе с присъда по обвинението.

Да си играеш на Бог

Прокурорите казаха, че по това време Летби е била „напълно извън контрол“, добавяйки, че „тя всъщност си играеше на Бог.“

Летби е арестуван и освобождаван два пъти. При третия й арест през 2020 г. тя беше официално обвинена и задържана.

По време на обиски в дома й полицията откри болнични документи и ръкописна бележка, на която Летби беше написала: „Аз съм зла, направих това.“

Летби по-късно се опита да обясни бележката, като каза, че я е написала, след като е била назначена на чиновнически задължения след смъртта на двете тризнаци.

Адвокатът на защитата Бен Майърс каза пред съда, че Летби е била „трудолюбива, дълбоко отдадена“ и „обичаше работата си“.

Летби също предположи, че „банда“ от четирима старши лекари е хвърлила вината върху нея, за да покрие пропуските на болницата.

Когато застана на позицията си на процеса, тя настоя, че „винаги е искала да работи с деца“ и каза, че е „опустошително“ да разбере, че е обвинена за смъртта.

Полицията разследва престоя на Летби в „Графинята на Честър“ и в Женската болница в Ливърпул, където тя също е работила преди, пресявайки повече от 4000 приема на новородени между 2012 и 2016 г.

Позорни медицински убийци

Нейният случай съживи спомените за двама от скандалните медицински убийци в Обединеното кралство, доктор Харолд Шипман и медицинска сестра Бевърли Алит.

Шипман, общопрактикуващ лекар, се обеси в затвора през 2004 г., четири години след като беше осъден за убийството на 15 свои пациенти.

По-късно публично разследване заключава, че той е убил около 250 пациенти със смъртоносни морфинови инжекции между 1971 и 1998 г.

Алит – медицинска сестра, наричана „ангелът на смъртта“ – беше осъдена на доживотен затвор през 1993 г., след като беше осъдена за убийството на четири малки деца, за които се грижи, опит за убийство на други трима и други престъпления.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР