Медицинска федерация Подкрепа алармира за саботаж на процедурата по сключване

...
Медицинска федерация Подкрепа алармира за саботаж на процедурата по сключване
Коментари Харесай

Медиците си искат по-високите заплати с нов Колективен трудов договор

Медицинска федерация " Подкрепа " сигнализира за бойкот на процедурата по подписване на групов трудов контракт за бранш " Здравеопазване ".

Сигналът е насочен в писмо до служебния министър председател Димитър Главчев, здравния министър Галя Кондева, обществения министър Ивайло Иванов и ръководителя на комисията по опазване на здравето в Народно събрание Костадин Ангелов.

Припомня се, че с приемането на Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския парламент и на Съвета от 19 октомври 2022 година по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз пред страните членки бе сложено като съществена цел да се реализира растеж на груповото трудово договаряне, което да обхване не по-малко от 80% от заетите лица. Ниското равнище на групово трудово договаряне в България бе обект на особено внимание в Европейския парламент, както и на изказвания на представители на европейски синдикални организации.

На този декор обаче от МФ " Подкрепа " установяват, че от години, груповото трудово договаряне в бранш " Здравеопазване " от страна на работодателските организации в бранша се възприема като неправилен и непотребен фарс.

" С държанието си те не престават да трансформират законово регламентирания механизъм за обществен разговор в пленник на цялостната липса на съответни дейности по реформиране на здравната система у нас, а това прави работещите в системата съществени пострадали ", акцентират от федерацията.

В позицията си показват, че легитимността на сключваните Отраслови групови трудови контракти за " Здравеопазване " е мощно оспорима, заради отводът на работодателските организации да вземат участие в процедурата по договаряне и подписване на контракта. Така неговото юридическо деяние се лимитира до степен на практическа ирелевантност.
 Работодателите в опазването на здравето отхвърлят да подпишат нов Колективен трудов контракт
Работодателите в опазването на здравето отхвърлят да подпишат нов Колективен трудов контракт

Синдикатите заплашват, че ще търсят подпомагане от премиера

През последните дни от МФ " Подкрепа " виждат нова гневна акция от страна на най-отявлените критици на въвеждането на обязаност сред финансирането на лечебните заведения и постигнатите от тях равнища на съществени хонорари за заетите в тях. Признавайки съществуването на кадрова рецесия, която заплашва съществуването и обезпечаването даже на минимално здравно обслужване на популацията, те намерено се опълчват на опитите посредством групово трудово договаряне да се реализира растеж на заплатите в бранша, аргументирайки се с неналичието на промени и неналичието на средства.

" Ние, като представители на заетите в бранша, по никакъв метод няма да приемем прехвърлянето на отговорността за проблемите в системата върху плещите на хората на наемния труд. Няма да спрем да настояваме за безапелационна и осезаема смяна в размера на възнагражденията и в възстановяване изискванията на труд, както и да сигнализираме, че продължаващото безхаберие и безучастие обрича здравето и бъдещето на нацията ", акцентират от МФ " Подкрепа ".

Оттам акцентират, че през сегашния месец е изминал вероятния оптимален период (двугодишен) на деяние на подписания през 2022 година Отраслов групов трудов контракт.

" Опитите ни да осъществяваме процедура по договаряне и подписване на нов контракт до сегашния миг са искрено саботирани, което се удостоверява от обстоятелството, че на два следващи Отраслови съвета за тристранно съдействие, работодателските организации, отхвърлят да се явят и да вземат участие в преговорния развой ", показват от федерацията.

Припомнят, че това е в прорез с Директива (ЕС) 2022/2041, както и на националното трудово законодателство, доколкото в член 52, алинея 1, т. 1 от Кодекса на труда е ясно и недвусмислено е регламентирано, че " обособеният шеф, групата работодатели и техните организации са длъжни да договарят с представителите на служащите и чиновниците за подписване на групов трудов контракт ".
 Колективният трудов контракт е единствено първа крачка към реализиране на уговорките на държавното управление
Колективният трудов контракт е единствено първа крачка към реализиране на уговорките на държавното управление

Медицинска федерация " Подкрепа " излезе с позиция за растежа на заплатите в опазването на здравето

Предвид посоченото от МФ " Подкрепа " приканват всички способени органи и институции да извърнат нужното внимание на протичащото се в Отрасловия съвет за тристранно съдействие за бранш " Здравеопазване " и приканват към използване на закона и осъществяване на процедура по договаряния за подписване на нов Отраслов групов трудов контракт.

В тази връзка и във връзка оповестените обществено предварителни планове на представители на работодателски организации да откажат повишение на контрактуваните равнища на съществени заплати в бранша, Медицинска федерация " Подкрепа ", изрично заявява, че няма да одобри договорености, които не плануват растеж на заплатите по отношение на размерите, вписани в ОКТД от 2022 година

Аргументите за това са забележими за всеки и са мъчно изброими, само че измежду тях МФ " Подкрепа " подчертава върху следното:
Ръст на минималната работна заплата, която при започване на 2022 година е 650 лв., а от 1 януари 2024 година към този момент възлиза на 933 лева; Увеличено равнище на минималната издръжката за живот на едно работещо лице, като от към 1200 лв. през май 2022 година, през днешния ден тя доближава до равнища над 1500 лева; Чувствителен растеж на междинната брутна заплата за страната за същия интервал от 2022 година до 2024 година, включително, смяна в параметрите на междинната годишна заплата в бранш " Здравеопазване ", която по данни на Национален статистически институт през декември 2023 година доближава 2216 лева; Ръст на инфлацията - 15,3 % средногодишна инфлация за 2022 г и 9,5 % средногодишна инфлация през 2023 г.; Не на последно място, при правене и разискване на предложенията за равнища на минималните размери на главните хонорари на медицинските експерти би трябвало да се регистрира все по-осезаемия дефицит на медицински експерти. По данни на разнообразни организации единствено дефицитът на медицински сестри в страната сега възлиза на над 30 000 фрагменти. На този декор, един от главните механизми за мотивация при ангажирането и задържането на експерти е обезпечаването на почтени условия на труд, в това число и на почтено възнаграждение!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР