Медицината е моята професия; войната е моето хоби.“ Може и

...
Медицината е моята професия; войната е моето хоби.“ Може и
Коментари Харесай

Отровите на д-р Басон за небели хора и проект Крайбрежие

„ Медицината е моята професия; войната е моето занимание. “ Може и да не чакаме думи като тези да идват от устата на кардиолог, доктор Вутер Басон от Южна Африка не е елементарен доктор. Всъщност, когато Басон управлява свръхсекретния държавен план Крайбрежие през 80-те години, неговата работа е да създаде биологични оръжия, предопределени да основат геноцид, финансиран от страната.

Басон е показан за пръв път пред света отвън Южна Африка в публикация от The New Yorker от 2001 година, озаглавена „ Пазителят на отровата “. „ Южноафриканците го назовават ​​д-р Смърт “, стартира публикацията. „ Той е награждаван някогашен армейски чорбаджия, а в цивилния живот е бележит кардиолог и създател и началник на план Крайбрежие – строго секретна стратегия за химически и биологични оръжия. “

Но даже откакто попада под интернационално внимание за осъществяването на някои от най-ужасните каузи на апартейда, доктор Вутер Басон се измъква незасегнат.

 PW Botha 1962

Питър Бота

„ Project Coast “ е основан през 1981 година от Министерството на защитата на Южна Африка под управлението на тогавашния министър-председател Питър Бота. Д-р Вутер Басон управлява интервенцията и набира към 200 фрагмента в това число високопоставени членове на Южноафриканските сили за защита, учени и лекари. Първоначално планът е показан като изследователска стратегия, насочена към защитата, предопределена да отбрани страната от враговете й.

Понякога обаче методите на Басон не са толкоз секрети. При една интервенция, при която са убити близо 200 военнопленници в Намибия, на жертвите се инжектира инвалидизиращо количество мускулни релаксатори и по-късно са изхвърлени в океана от хеликоптер. Но даже когато токсичните предмети на Басон не са пускани, те основават безпорядък единствено още във етапа на тестване. Всъщност военнопленниците постоянно са употребени като опитни зайчета и са оставяни да умрат в отдалечени региони.

 Thallium pieces

В един изключително фрапантен случай Басон взе участие в скрит план да се постави талий в медикаментите на Нелсън Мандела с талий – отровен тежък метал, който може трайно да наруши мозъчната функционалност – преди излизането му от пандиза през 1990 година

Когато гибелта не беше задачата, планът се концентрира и върху синтеза на „ характерни за расата бактериални оръжия “, с цел да стерилизира небялата популация в Южна Африка. Д-р Шалк Ван Ренсбург, някогашният шеф на изследователските лаборатории Рудплат, дава показания пред Комисията за истина и помиряване в Южна Африка (орган, сходен на съда след апартейда, който разрешава на жертвите и очевидците да свидетелстват, а причинителите да бъдат подложени на разпит или да изискат прошка за минали престъпления), че в границите на две седмици след присъединението му към плана:

Докато свидетелските показания като това хвърлят малко светлина върху закононарушенията на Басон в план Крайбрежие през 80-те години, огромна част от тях сигурно остават под булото на тайната от ерата на апартейда и до през днешния ден.

Вутер Басон е приет за отговорен по четири обвинявания за непрофесионално държание от Съвета на здравните специалности в Южна Африка през 2013 година В съда Басон пази дейностите си като се показва за пехотинец на държавното управление на апартейда.

Процесът му стартира на 4 октомври 1999 година в Претория, Южна Африка. Първоначално той е упрекнат в 67 закононарушения, които включват 229 убийства, скрит план за осъществяване на ликвидиране, владеене на опиати, трафик на опиати, заграбване, измами и обири, огромна част от които произтичат от работата му като водач на план Крайбрежие. Съдия Вили Хартценберг отхвърли обвиняванията в интрига, свързани със гибелта на 200 лица в Намибия, откакто постанови, че южноафриканските съдилища нямат юрисдикцията да съдят доктор Басон за закононарушения, осъществени отвън страната. Освен това съдията отхвърля четири обвинявания за ликвидиране в Южна Африка и 18 месеца по-късно общия брой обвинявания към този момент са 46. След развой от три години, три месеца и 18 дни, арбитър Хартценберг отсъжда, че страната надалеч не показва достатъчо доказателства и отхвърля останалите обвинявания против доктор Басон. Прокурорите апелират решението, само че през 2003 година Върховният апелативен съд на Южна Африка отхвърля да даде нов развой.

Как тъкмо се измъкна Басон от всичко това, остава мистерия и до през днешния ден. Той вика единствено един очевидец – себе си – и постоянно признава виновност като просто споделя, че следва напътствията на другите, само че все пак остава на независимост. Някои споделят, че съдията е бил на негова страна, само че резултатът от делото остава фрапантен и до през днешния ден.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР