Медиите трябва да са внимателни, когато отразяват здравословното състояние на

...
Медиите трябва да са внимателни, когато отразяват здравословното състояние на
Коментари Харесай

Позицията на АЕЖ относно публикации за здравословното състояние на Стефан Данаилов

" Медиите би трябвало да са деликатни, когато отразяват здравословното положение на пациенти ", съобщи ръководителят на Асоциацията на българските публицисти Иван Радев. От името на АЕЖ до медиите той изпрати Позиция на Асоциацията по отношение на изявления, по отношение на лекуването и положението на легендата на българското кино Стефан Данаилов.

Ето пълния ѝ текст: 

АЕЖ-България припомня, че според Етичния кодекс на българските медии, публицистите имат ангажимент да не навлизат самоцелно в персоналния живот на хората и да не ускоряват тъгата на попадналите в неволя.

Повод за актуалната позиция е неподписана обява от 6 ноември, която изнася елементи от здравната история на Данаилов, като в това число изяснява, още веднъж в детайлности терминалното развиване на болестта, с което той е диагностициран.

Нещо повече – публикацията се базира на искрено жълти издания, с цел да аргументира част от тезите си.

Цялата тази информация е оповестена в подтекста на апела на околните на артиста да бъде пожален от медийните изявления за положението му.

Изнасянето на подробни елементи по отношение на здравословното положение на Стефан Данаилов не може да се оправдае с публичен интерес. Още по-малко подобен е разполагаем при експлицитния апел на околните му.

Здравната информация за пациента е предпазена от лекарска загадка. Тази информация съставлява персонални данни и е предпазена от правото на персонален живот. За изнасянето на сходна информация от лице, което има достъп до нея, даже би могла да се носи наказателна отговорност за оповестяване на служебна загадка.

Никой не заслужава такова отношение в сложен за него и околните му миг. Подобна неетична сензационност хвърля леке върху работата на всички публицисти и основава неприятен облик на цялата колегия. По тази причина е нужна ясна позиция от публицистите при сходни нарушавания, с цел да стане ясно на всички, че това не е публицистика.

Призоваваме управленията на медиите, изнесли непозволено данни за здравословното положение на Данаилов, да поднесат извинения на артиста, околните му и обществото.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР