Мечка нападна 33-годишна жена край Белица тази сутрин, докато е

...
Мечка нападна 33-годишна жена край Белица тази сутрин, докато е
Коментари Харесай

Нападението от мечка над жена край Белица най-вероятно е било защитна реакция

Мечка атакува 33-годишна жена край Белица тази заран, до момента в който е брала гъби със фамилията си в гората. С нея са били и децата ѝ, които не са потърпевши, само че са доста уплашени. Жената е с пострадвания по тялото и е настанена за лекуване в болничното заведение в Разлог.

Нападението е станало покрай Парка за танцуващи мечки, а дамата се е избавила като по знамение, откакто групата, с която била, се развикала. Така дивото живото се изплашило и избягало.

Пострадалата е с пострадвания по лявата част на тялото. Тя е в устойчиво положение.

" Направена е първична хирургична обработка на раните, в този момент има допълните проучвания, които организираме и остава приета в болница дамата ", сподели доктор Станислава Георгиев от болничното заведение в Разлог.

Камери на ловно-рибарското сдружение са снимали мечката да обикаля региона през нощта. А през днешния ден, часове след случая, тя е видяна още веднъж покрай Парка за танцуващи мечки. Затова и от гората бяха изведени всички хора, които събират гъби и билки, а пътят беше затворен.

В махалата, където живее потърпевшата жена, множеството хора си изкарват прехраната точно с бране на гъби, билки и диви плодове. Днес те бяха доста обезпокоени и не знаеха дали на следващия ден ще излязат още веднъж в планината.

Кметът на Белица Радослав Ревански изиска позволение от Министерството на околната среда и водите хищникът да бъде отстрелян. Дали обаче е належащо това, би трябвало да се произнесат институциите.

„ В този случай се касае за инцидентна среща, което е събитие, което би трябвало да бъде регистрирано, само че въпреки това мястото се намира в непосредствена непосредственост до Парка за танцуващи мечки ", разяснява Емилия Тончева, заместник-министър в Министерство на околната среда и водите.

Експерти обясниха за Българска национална телевизия, че нападението най-вероятно е било защитна реакция на мечката.

" Доколкото съм осведомен, повода мечката в съответния случай да нападне дамата, е това, че е имало доста хора гъбари и очевидно в някакъв съответен миг мечката се е почувствала притисната, не е имала друга алтернатива да избяга и е предходна по най-бързия метод около дамата, срещнала се е с нея и е траяла да бяга ", съобщи Владимир Тодоров от Институт по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките.

Нападенията от мечки са изключителна необичайност в България, а днешното е първо за тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР