Мазутът в два от резервоарите на потъналия преди близо век

...
Мазутът в два от резервоарите на потъналия преди близо век
Коментари Харесай

Мазутът в 2 от резервоарите на потъналия край Созопол кораб Мопанг са източени

Мазутът в два от резервоарите на потъналия преди близо век край Созопол американски транспортен съд " Мопанг " са източени. Работи се по източването на горивото в останалите два резервоара на плавателния съд. Това сподели шефът на " Морска администрация " -Бургас капитан Живко Петров.

Той посочи, че при утежняване на метеорологичната конюнктура интервенцията ще бъде прекратена. Работата зависи извънредно доста от вятъра, температурата на морската вода и вълнението на морето. В момента на място работи профилирана техника и водолази, които се спускат на двойки. Възобновяването на интервенцията ще стартира евентуално напролет на идната година, добави кап. Петров.

През август тази година от резервоарите на потъналия през 1921 година транспортен съд " Мопанг " стартира приключването на мазут. След двуседмични изследвания регионът бе ограден с буйове, които да лимитират разлива на гориво, а ден-по-късно машините започнаха почистването на мазутните петна от морската вода.

Кап. Петров сподели, че би трябвало да се направи изследване и за положението на потъналия край Приморско товарен параход " Родина ". Такова искане " Морска администрация " ще насочи до отрасловото министерство и до Министерския съвет. По думите на кап. Петров към този момент няма заплаха за приключване на гориво от парахода.

По-рано през днешния ден в Бургас капитан Живко Петров откри заключителната конференция по плана " Интегрирано българско морско наблюдаване ". В нея вземат участие изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури Галин Николов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби към Военноморските сили флотилен адмирал Мален Чубенков, представители от Генерална дирекция " Морско дело и риболовство " на Европейската комисия, Европейската организация за морска сигурност, Италианската галактическа организация, както и представители на участващите в плана организации.

Общият бюджет на плана е 238 820 евро, като сумата на предоставената безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за морско дело и риболовство възлиза на 191 056 евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР