Майсторство, оригиналност и визия – това са неоспоримите достойнства в

...
Майсторство, оригиналност и визия – това са неоспоримите достойнства в
Коментари Харесай

Ще бъде ли достатъчна “Силата на кучето” за исторически “Оскар” за операторката Ари Уегнър?

Майсторство, автентичност и визия – това са неоспоримите достолепия в операторската работа на австралийката Ари Уегнър във кино лентата “Силата на кучето”, които може да я създадат първата жена с “Оскар” за кинооператорско майсторство. Заедно с режисьорката Джейн Кемпиън 37-годишната австралийка сътвори неповторими облици. Някои от фрагментите, измежду които този на двама артисти, чиито силуети се виждат през врата на обор, са към този момент предмет на проучване от амбициозните режисьори.

Уегнър и кемпиън се борят с рисковите условия в Нова Зеландия, с цел да пренесат публиката в пусто ранчо в Монтана през 20-те години на 20-и век и да основат незабравима история за човешката сензитивност. Двете можеше в никакъв случай да не се срещнат, в случай че не беше реклама на австралийска банка. Режисьорката не е снимала реклама, само че приема да се заеме с тази и се попада на младата операторка. Ари Уегнър дефинира като прилив на адреналин позвъняване от Кемпиън няколко години по-късно във връзка на план за адаптиране на книгата на Томас Савидж от 1967 година В оня ден тя излиза, купува творбата и я прочита.

Операторката към този момент е станала известна с работата си в продукции като “Лейди Макбет” и “Зола”. Визуалните езици на филмите са разнообразни и въздействащи,а общото сред тях е, че са с по-нисък бюджет и без значение финансиране.



“Силата на кучето” обаче е друг и освен тъй като взе участие Кемпиън. Те имат поддръжката на Нетфликс. Стрийминг компанията дава на Джейн Кемпиън бюджет, с какъвто тя не е имала опция да работи преди.

Уегнър и Кемпиън имат една година за подготовка, с цел да обикалят из Нова Зеландия, да търсят подобаващи места за фотосите, да учат пейзажа и да разискват всеки аспект на кино лентата – от дребните механически елементи до тематики и полезности, които желаят да показват.

Двете се срещат с изискванията на Южния остров в Нова Зеландия и знаят пред какво ще бъдат изправени, когато настава времето за фотосите. Остават обаче провокации по време на работата в долината, която е едно от най-ветровитите места на острова.



За Ари Уегнър стартира сюрреалистично пътешестване, откакто бяха оповестени номинациите за премиите “Оскар” предишния месец. Тя не приема за даденост отдадената й чест. Младата жена е наясно, че статистиката не е в интерес на дамите кинооператорки в Холивуд. Според изследване измежду най-хубавите 250 кино лентата за 2021 година дами са снимали единствено 6 % – брой, който не се е трансформирал от 1998 година Само две дами са номинирани за “Оскар” в 94-годишната история на премиите. Първата е Рейчъл Морисън през 2018 година за “Mudbound”.

И въпреки всичко Уегнър вижда лъч вяра във втората статистика. Две дами са измежду номинирани за “Оскар” в последните пет години. Според нея смяната е допустима, в случай че хората дадат на дамите опция да снимат огромни филми.



Режисьорката Джейн Кемпиън, която е работила с някои от огромните оператори – от Дион Бийби до Грейг Фрейзър (който е номиниран за “Дюн”), споделя, че “иска да работи с жена” в “Силата на кучето”. Морисън също е наета от жена, режисьорката Дий Рийс.

“Мисля си какъв брой доста сме изпуснали. Целият този талант…, който не сме виждали през последните 100 години, само че не тъй като го нямаше, вратата в никакъв случай не беше отворена. Това е загуба за филмовата индустрия”, споделя Уегнър. “Сега мисля, че е време да наваксаме”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР