“Майсторът се е превърнал в придворен режисьор (царедворец), Украйна го

...
“Майсторът се е превърнал в придворен режисьор (царедворец), Украйна го
Коментари Харесай

Никита Михалков, който печели добре от страстта си към Путин

“Майсторът ” се е трансформирал в велможа режисьор (царедворец), Украйна го желае в ареста
Разположен в старинния си кабинет, на фона на скъпи средновековни съветски икони Никита Михалков показа в следващо издание на авторското тв предаване “Бесогон ” вижданията си за войната в Украйна.

Размахвайки артистично отрупани със златни пръстени ръце, популярният режисьор разгласи, че съветското нахлуване в самостоятелната република не е инвазия, а дълго отлаган отговор на провокациите на тези, “които не помнят, че Русия не е територия, в каквато я трансфораха Горбачов и Елцин, а страна, която може да се отбрани ”.

Михалков показа нещата по този начин: Ракетите и танковете на Путин “бранят  хората от Донбас, мирните поданици, дами и деца, подложени на зверско изтребване от украинците ”. В Киев ръководи нацистка клика, подкрепяна от настървени националисти, която фашизира украинския народ и възпитава децата в жанр хитлерюгенд. Украйна, а не Кремъл стартира да се готви  за война, агресорът са точно тя и Западът, “които ни предадоха ”. Да се отбрани, бe eдинcтвeният избop на Путин. Санкциите нямат друга цел, с изключение на да откъснат Европа от Русия и стопанската система ѝ изцяло да се обвърже с тази на Съединени американски щати. Руските звезди псевдопатриоти, които си скубят косите за ориста на Украйна, да се махат от родината. Носителят на “Оскар ” за чуждоезичен филм цитира сътрудника си Сергей Бодров-младши: “По време на война не би трябвало да приказваш против своите, даже и да не са прави ”.

Михалков е популярен режисьор и артист – образован, сладкодумен, неотразим, с умеене да убеждава. Като рупор на формалната съветска позиция за войната в Украйна, на Путин и силовите му дейности, той стана прекомерно рисков за Киев, който го разгласи за интернационално търсене и издаде задочна заповед да бъде задържан и съден за “посегателство върху териториалната целокупност на страната ”.

“Всички прелестно разбираме каква позиция в йерархията на властта на Руската федерация заемате - надалеч от последната. Вярвам, че сте в близки връзки с първите лица на Русия и това е повода да подкрепяте и пропагандирате войната толкоз ревниво ”, обърна се към него украинският основен прокурор Ирина Венедиктова.

Обожаван при социализма за превъзходни смели филми и паметни функции, след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Никита Михалков одобри спорен облик и постоянно сменя позициите, което обаче все работи в негова полза, считат сънародници. Още по генезис той е в разкрачено състояние. Майка му Наталия Кончаловска е с благороден корен чак от времето на Екатерина Велика, а дядо му – фамозен художник, отказал да рисува Сталин. Но татко му Сергей Михалков бе публицист от висшата руска номенклатура, ръководител на Съюза на писателите, основал текста на националния химн и поема за дъщерята на Сталин Светлана.

При социализма Никита живее в комфорт и популярност, режисира шедьоври като  “Робиня на любовта ”, “Пет вечери ”,  “Свой измежду непознати, непознат измежду свои ”, “Незавършена пиеса за механично пиано ”, “Очи чорние ”, “Роднини ”. Изгражда превъзходни облици и като артист, измежду които в “Жесток романс ” и “Гара за двама ” на режисьора Елдар Рязанов, в “Сибириада ” и   “Дворянско гнездо ” на брат му Андрей Кончаловски. Става “Народен актьор ” и “Герой на социалистическия труд ”, има 4 ордена “Ленин ”, радва се на интернационално самопризнание и добро име на свободен, самостоятелен създател.

След разпада на Съюз на съветските социалистически републики отново живее в комфорт и популярност, само че се концентрира върху великоруската имперска концепция и външния зложелател

Страстно пази православието, славянството, Путин. И печели добре от това, написа сп. “Искусство кино ”.

“Когато се появи опция да избира, Михалков избра властта. Очевидно такава е неговата природа – постоянно да е с властта ”, споделя съветската кинокритичка Eкатерина Барабаш. – Когато у създателя изчезне всяка опозиционност, изчезва и самото му творчество ”. Къде отиде индивидът, който умее да основава хубост, а ѝ отделя все по-малко внимание?

Постсъветската перла на режисьора “Сибирския бръснар ”, където той се мярва в ролята на цар Александър III, слави обичаната му теза за велико монархическо ръководство, за благородните и почтени съветски хора, изиграни от американците. На фестивала в Кан критици нарекоха 3-часовия филм “най-дългата политическа емисия в историята ”. Но на Михалков не му пука. Рекламирайки кино лентата, даже самичък посегна към короната, като заяви, че би се кандидатирал за президент, “ако хората упорстват ”.

Той без подозрение е предан родолюбец, въпреки и постоянно театрално сантиментален. Но методът, по който величае Владимир Путин, отблъсна доста хора от съветския културен хайлайф – даже и тези, които поддържат правото страната да отстоява ползите си, само че вършат това по заслужен за интелигенцията  начин. “Творецът би трябвало да има възприятие за мярка. Никита Сергеевич, за жалост, загуби това възприятие, а дружно с него пропадна и индивидът, удави се, ближейки обувките на властта - споделя критикът Александър Мелман. - Михалков самичък се обрече да бъде велможа човек, дворцов режисьор ”.

Навремето обожател на Борис Елцин, след свалянето му от власт режисьорът побърза да сведе неговите заслуги до една-единствена – че е довел на власт Путин. Президентът му се отплаща с другарство и приеми в Кремъл за “освещаване ” на филмите му. И с нещо доста по-примамливо – държавни дотации.  Щатски долар 11 млн. от 45-милионния бюджет на “Сибирския бръснар ” пристигнаха от хазната и в Народното събрание спориха оневинен ли е този разход. Михалков отвърна, че парите си костват, тъй като “филмът е потребен за съветския морал ”. И продължава да желае – 270 млн. рубли за кино лентата на персоналното му киностудио “ТриТе ” - “Кракен ”, 70 млн. рубли за лентата “Световен първенец ”, близо 1 милиарда рубли (около 18 млн. евро), с цел да открие московска верига заведения – опция на “Макдоналдс ”, под марката “Да се храним вкъщи ”. Все патриотични планове, близки до сърцето на съветския президент. Така печели по няколко милиона годишно и сп. “Форбс ” го подрежда измежду най-високо платените кинаджии в Русия

Да печелиш, няма нищо неприятно. Особено за персона, талантлива от Бога с несметен гений, сила, мощност и пристрастеност. Това, което обърна огромна част от гилдията и руснаците против този неотразим, широкоплещест, светлоок красавец с гигантско его, е безочието, с което манипулира обстоятелствата, и грубостта, с която наказа съперниците си. Той води война против подправените вести, а от тв екрана поддържа смехотворната теза, че с имунизацията против Коронавирус Бил Гейтс чипира човечеството. Нарича фашизъм това, че е преследван, тъй като не мисли както се желае на Киев, а отхвърля правото на руснаците на друго мнение и митинги с циничното: “Публичното отвращение придава значителност на всеки простак ”. Призовава да се вслушваме в причините на съперника, а кълне тези, които не харесват курса на Кремъл и ги гони от страната. Напада сътрудниците си, че печелят вкъщи, а харчат за Запад, само че не пита за какво родината му не е основала условия да си останат там.

Много негови сънародници са възмутени, че Михалков не отронва и дума за несъразмерния по мощ удар против доста по-малък народ с риск да пламне светът. Важното е на гърба на Украйна Москва “да запази достолепието си, което пробват да ѝ лишават ”.

“Той се усеща избавител. Но различен избавител би нахранил с самун гладните, а той угоява себе си и сее злоба. Това не е обич към родината, а някаква нездрава архаична фикс-идея, някаква фикс идея ”, споделя Екатерина Барабаш.

Още преди години и сътрудника му Алексей Герман го захапа иронично: “Никита Сергеевич се приспособява към всяко ръководство. Прекрасно си го представям на площада в Северна Корея да извършва пред Великия водач танц с карамфили ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР