Майстор от Кения създава обувки и аксесоари от рециклирана рибена

...
Майстор от Кения създава обувки и аксесоари от рециклирана рибена
Коментари Харесай

Съчетаване на мода и екология: В Кения създават дрехи и обувки от устойчива рибешка кожа

Майстор от Кения основава обувки и аксесоари от рециклирана рибена кожа, споделя rfa, част от Voice of America (VOA) .

Той се стреми да ръководи стабилно отпадъците по крайбрежието на езерото Виктория, където занаят на локалното население е риболовът и филетирането на риба.

" Всеки ден тонове рибени кожи бяха изхвърляни и третирани като боклуци.  Видях опция да трансформира тези боклуци в нещо скъпо и екологично. Тогава взех решение да проуча какво може да бъде създадено от рибешката кожа “, изяснява предприемачът Нютон Овино.

Днес неговите обувки, облекла, чанти и шапки, направени от рибешка кожа, се изнасят за продажба в Европа и Съединени американски щати.

" Исках да дам образец по какъв начин сами можем да решим екологичните си проблеми и не е нужно да чакаме помощ извън. И освен това, само че да трансформира един местен проблем в печеливш бизнес ", споделя още Нютон.

И освен това - съобразителният фешън дизайнер дава работа на доста хора от своето населено място, които живеят в последна беднотия. Сега всички те имат късмет да припечелват почтено парите си, обработвайки рибните боклуци. Това е опция и за локалните обущари да покачат приходите си, тъй като Нютон поръчва при тях обувките, които продава.

" Преди на Нютон да му хрумне да прави облекла от рибешката кожа, ние използвахме отпадъците за подпалки за огън, като преди този момент ги изсушавахме. Нямахме визия какво друго можем да вършим с тях ", споделя пред rfa, част от Voice of America (VOA) Максимила, която е работничка в локалния бизнес.

Процесът по обработка на кожата стартира с деликатно премахване на люспите от рибните останки, последвано от едноседмично сушене, с цел да се приготвят кожите за дъбене. След това кожите се накисват в специфична примес, където ръчно от тях се отстранява станалата плът, позволявайки на кожата да бъде разтегната и трансформирана.

Нютон Овино също по този начин трансформира рибните кости, които нормално се изхвърлят, в зашеметяващи статуи и аксесоари, които също продава на туристите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР