Майстор от Бургас и неговата съпруга пропътуваха повече от 500

...
Майстор от Бургас и неговата съпруга пропътуваха повече от 500
Коментари Харесай

Майстор пропътува 500 километра, за да поправи емблематичен часовник във врачанско село

Майстор от Бургас и неговата брачна половинка пропътуваха повече от 500 километра в навечерието на коледните празници, с цел да се заемат с поправката часовник във врачанското село Бърдарски геран, научи BulNews.  Вече 40 години, часовникът е една от емблемите на селото за млади и остарели. „ Това е бохемът на Бърдарски геран, нещо доста хубаво и като удари камбаната и аз знам колко е часа “, описа жителка на обитаемото място Петра Иванова. 
„ Когато не работеше декември месец ме е боляло. Защото не работи, а аз съм привикнал с него “, споделя Иван, местен гражданин. Часовникът се намира в особено построена часовникова кула в социална постройка в центъра. Но в края на предходната година спрял да работи. „ Този звън значи, че селото е живо. В този интервал, в който часовника беше спрял своя звън, всеки ден минавайки отсам погладите бяха отправени нагоре “, уточни кметът Татяна Софронова. 
Затова и времето не трябвало да стопира и кметът на селото се заел с търсене на занаятчия. И го намира на повече от 500 километра - в Бургас. „ Без въобще да се замислят за някакво отлагане съобщи, че потеглят със брачната половинка му още на другия ден “, споделя кметът. 
„ Това място не знаех нито къде се намира, нито какви хора живеят там. Даже се наложи няколко пъти да ми повторят името, с цел да го запомня “, прецизира майсторът Румен Чанков.  Румен Чанков от Бургас имал опит с сходни часовници, тъй като обслужвал и същият в град Средец. Разказва, че приема часовникарството като занимание.
„ Когато отидох доста е успокоих, че имам работа тъкмо с този тип механизъм и открих, че при по-продължително прекъсване на тока тежестите са слезли до долу “, прибавя майсторът. 
Няколко часа трябвали на Румен, с цел да поправи часовника и камбаната и още веднъж да стартират да работят и огласят селото на всеки половин час. „ Помогна времето да тръгне още веднъж, както се споделя “, показва кметът на селото. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР