Майор Владимир Матев е награден с ордена заради две смели

...
Майор Владимир Матев е награден с ордена заради две смели
Коментари Харесай

Почина последният двоен кавалер на Военния орден За Храброст

Майор Владимир Матев е награден с ордена поради две смели действия

На 104 години умря о.з. майорВладимир Матев от 61-ви випуск на Военното учебно заведение, оповестиха от

Той бе последният двоен джентълмен на Военния медал " За Храброст ".

Въпреки престолната си възраст майор Матев впечатлява с отлична памет и до ден сегашен си спомня събития отпреди десетилетия, които споделя на по-младите си другари с отлична подробност. Близките му го разказват като забавен и занимателен събеседник, който обича да се усмихва.

" Още от ранно детство живеех до казармите, където служеше моят татко. Генът ми е боен, тъй като моят дядо взе участие в Сръбско-българската война ", споделя военният воин, чийто житейски път е предначертан да премине на бойното поле, напомни.

Офицерът от запаса е роден на 5 октомври в Плевен, само че огромна част от детството му минава в Пловдив. Заради честите премествания на татко му израства също в Сливен и Дупница, който по това време се назовава Станке Димитров. През 1937 година постъпва във военно учебно заведение и записва осми клас като кадет.

Бележитият българин е награден с ордена поради две смели действия. Първият случай е за свалянето на вражеска летяща цитадела над Скопие. По това време градът е в рамките на Царство България. Заради дейностите си Матев е отличен с " За храбост ", както и с Железен кръст.

Второто му награждаване е поради присъединяване в Дравската епопея. Това е отбранителна интервенция на българската войска по време на Втората международна война против войски на Третия райх, настъпващи в унгарските земи. Тя е част от отбранителната Балатонска интервенция на Червената войска от интервала 6 до 21 март 1945 година.

По време на интервенцията военният воин е ранен с шрапнел в главата и пада на бойното поле. Там престоява близо 24 часа, преди да бъде избавен от бойните си приятели. Въпреки че мнозина го отписват от живота, Матев съумява да оцелее и през днешния ден е в доста положително здраве.

През 1946 година столетникът е уволнен от армията с претекста, че е царски офицер. Затова се постанова да стартира да работи, с цел да устоя фамилията си. До ден сегашен той е един от дребното двойни носители на ордена " За смелост ".

Най-почитаното военно отличие 

" За смелост " е върховен български медал, даван в Княжество България, Царство България и Република България. Той е най-почитаният български медал, вторият по старшинство в Царство България и четвърти по старшинство в Република България. Съществува от 1880 година, с спиране от 1946 до 2003 година - основан е с декрет на княз Александър Батенберг на 1 януари 1880 година

Самият медал има синя лента и се носи на гърди. Притежава три степени и две категории - с мечове (който се връчва на военни лица) и без мечове (връчван на цивилни лица).

Поклонението ще е в неделя (23 октомври) от 14:30 ч. в черква " Св. Седмочисленици ".

Бог да го елементарни!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР