Майка на 16-годишно момиче церебрална парализа от Бургас написа гневен

...
Майка на 16-годишно момиче церебрална парализа от Бургас написа гневен
Коментари Харесай

16-годишно момиче с церебрална парализа остана без пенсия и личен асистент

Майка на 16-годишно момиче церебрална парализа от Бургас написа ядосан пост в обществената мрежа против работата на ТЕЛК в морския град. Тя твърди, че към този момент четвърти месец чака удължение на ТЕЛК решение. Преди дни схваща, че документите ѝ са изгубени, до момента в който щерка ѝ има потребност от средства и помощник, който да се грижи за нея.

Симона е с тежка квадри пареза, не върви и след 16 години по какъв начин ще проходи не е ясно, твърди Гери Маврова, майка на Симона. Тя очаквала щерка й да получи доживотен ТЕЛК. Това обаче не се случва. Затова майка ѝ Гери Маврова подала документи за промяна на периода на ТЕЛК решението. Подава ги през август, само че до декември няма нито писмо, нито уведомление. На 19 декември схваща, че документите ѝ даже не са задвижени.

" Обясниха ми, че са върнали досието от комисията с записка, че майката не дава отговор на телефона. В комисията пък ми обясниха, че при тях въобще не са постъпвали документи. Не знам кой по веригата лъже, само че през вчерашния ден се обадиха на мъжа ми по телефона. Ако имало нередности, звънели по телефона. Щом са съумели да намерят номера на брачна половинка ми, са можели да намерят и моя ", описа Маврова пред.

Становището на Университетската болница в Бургас е, че нямат пълномощия върху решенията на ТЕЛК, а обжалването се реализира пред НЕЛК в границите на две седмици след излизането на решението - в тази ситуация на 19 август. Твърдят, че са потърсили майката и не са съумели да се свържат и по тази причина документите е върната в картотеката на ТЕЛК.

" Аз в случай че реша да обжаллвам пред НЕЛК, жалбата ще стигне, само че те просто няма по какъв начин да решат, че аз съм желала да апелирам и съм се объркала надали не и по тази причина са ми върнали документите ", споделя майката.

Жената е подала тъжби в Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и обществената политика, РЗИ, както и към шефа на бургаската болница.

РЗИ-Бургас е почнал незабавна инспекция по случая.

" Решенията, които взема съда, както взема и ТЕЛК-а няма по какъв начин да бъдат коментирани. Те могат да бъдат жалени и тъкмо по тази причина дамата с право още при излизането на решението, две седмици по-късно, е решила и е подала документи и е поискала да бъде доживотен срокът ", разяснява шефът на РЗИ- Бургас доктор Георги Паздеров, представен от

По димите му инспекцията ще завърши до ден-два, тъй като касае организация на активността на доста институции.

" Документите са изпратени естествено посредством картотека в ТЕЛК-а. Незнайно за какво два месеца са били там. Предстои инспекция, тъй като от над 10 години няма процедура ТЕЛК-а да звъни на телефоните, макар че те са разказани в заявката ", споделя още доктор Георги Паздеров, шеф на РЗИ- Бургас.

Майката недоволства против системата, тъй като по думите ѝ всяко едно закъснение води до последствия за Симона.

" За нея вредите са, че тя действително от края на май остава без помощи, защото няма настоящо решение от ТЕЛК и е без право на персонален помощник. Ако останалите институции не ни бяха влезнали в състояние, тя нямаше право да употребява обществени услуги като посещаване на дневен център, който тя посещава, рехабилитация и по този начин. Защото тя няма настоящ ТЕЛК. Докато влезе в действие края на юли месец ТЕЛК-а и почнем да подаваме документи още веднъж - до момента в който се задвижат нещата, тя действително до октомври беше без никакви приходи ", безапелационна е Гери Маврова.

От РЗИ настояват, че при настоящо решение до 2025 година не е редно правото на персонален помощник и обществената финансова помощ на Симона да бъдат спирани. " Защо ще видя, само че сигурно считам, че няма логичност да бъдат прекратени тези пари. Няма логичност ", безапелационен е шефът на РЗИ-Бургас.

Симона има подадени документи и за обществена пенсия в Национален осигурителен институт. Оттам също нямало отговор.

" Ако няма роители и най-много татко ѝ да работи, да е жив и здрав, това дете е оставено в нищото. Пенсия до ден сегашен няма. Тя към този момент е 16-годишна, има право на пенсия от Национален осигурителен институт. В Национален осигурителен институт съм подала август месец също документи. В края на ноември вървях да запитвам какво се случва, споделиха ми в каря на ноември излизат решенията, само че не прецизираха коя година ноември ", споделя майката на Симона.

Жената обмисля да заведе правосъдно дело.

" Комисията в Бургас, Първа ТЕЛК комисия с ръководител доктор Петров, да си понесе последствията за моите главоболия и за подигравката с дететето ми. Това желая ", безапелационна е Гери Маврова.



 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР