Мая Санду встъпи в длъжност като президент на Молдова. Тя

...
Мая Санду встъпи в длъжност като президент на Молдова. Тя
Коментари Харесай

Мая Санду встъпи в длъжност като президент на Молдова

Мая Санду встъпи в служба като президент на Молдова. Тя постави клетва на предавана по малкия екран тържествена гала в наличието на депутатите от Народното събрание, членовете на Конституционния съд и на задгранични дипломати, съобщи ТАСС.

"Заклевам се да дам всичките си сили и качества за благоденствието на Република Молдова, да съблюдавам конституцията и законите на страната, да пазя демокрацията, главните човешки права и свободи, суверенитета, независимостта, единството и териториалната целокупност на Молдова ", съобщи тя.

В тирада на церемонията Санду настоя за свикването на предварителни парламентарни избори, без да се сформира краткотрайно държавно управление след оставката на кабинета на Йон Кику.

"Предсрочните избори са единствената опция за възобновяване на законодателния орган и намиране на излаз от застоя. В настоящия парламент няма 51 депутати, поддържащи националното държавно управление. Други разновидности няма ", сподели тя.

Досегашният президент Игор Додон и депутатите от подкрепящата го Партия на социалистите не участваха на церемонията. По-рано Додон сподели, че по протокол не е задължен да взе участие в нея, в случай че единствената му роля би била на фен.

"Ще чакам Мая Санду в постройката на президентството с букет цветя. Поздравявам я, ще осъществим нужните процедури по предаване на пълномощията. Желая й триумф и ще кажа, че съм разполагаем, когато ѝ е нужна консултация ", сподели Додон. Той напомни, че в течение на мандата си нееднократно се е съветвал по значими въпроси с някогашните президенти Петру Лучински и Мирча Снегур.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР