Матиас Дьопфнер е фигура на крайните мнения в Германия. Левичарите

...
Матиас Дьопфнер е фигура на крайните мнения в Германия. Левичарите
Коментари Харесай

Axel Springer навлиза с пълни сили в Америка

Матиас Дьопфнер е фигура на крайните отзиви в Германия. Левичарите го ненавиждат, че управлява издателския колос Axel Springer, поради нападателната и безсмислена публицистика на Bild, водещият таблоид в групата, който оказва помощ да се задава тонът на политическия спор. Консерваторите се възмущават от провокативните му изказвания. А ревнивците от всевъзможен тип му завиждат за трансформацията от музикален критик в медиен магнат, който през 2020 година получи като подарък акции на Springer на стойност 1 милиарда евро (1.1 милиарда долара) от Фриде Шпрингер, останала вдовица след гибелта на едноименния създател на компанията.Отвъд океана Дьопфнер не провокира сходни пристрастености. Но това е напът да се промени, тъй като неговата упоритост е да трансформира компанията си в най-хубавия цифров издател в Америка, от номер четири през днешния ден. " Америка се трансформира в съществена сърдечна камера и мотор на растежа на нашия издателски бизнес ", споделя Дьопфнер. Springer към този момент има Politico, американски уебсайт за политически фанатици, Insider, различен новинарски уебсайт, и Morning Brew, който предлага бизнес вести. Всичко това е част от проекта на Дьопфнер да се върне към корените на Springer като издател на вести, като се изключи това, че са най-вече американски, а не немски, и напълно цифрови.

Матиас Дьопфнер е фигура на крайните отзиви в Германия. Левичарите го ненавиждат, че управлява издателския колос Axel Springer, поради нападателната и безсмислена публицистика на Bild, водещият таблоид в групата, който оказва помощ да се задава тонът на политическия спор. Консерваторите се възмущават от провокативните му изказвания. А ревнивците от всевъзможен тип му завиждат за трансформацията от музикален критик в медиен магнат, който през 2020 година получи като подарък акции на Springer на стойност 1 милиарда евро (1.1 милиарда долара) от Фриде Шпрингер, останала вдовица след гибелта на едноименния създател на компанията.

Отвъд океана Дьопфнер не провокира сходни пристрастености. Но това е напът да се промени, тъй като неговата упоритост е да трансформира компанията си в най-хубавия цифров издател в Америка, от номер четири през днешния ден. " Америка се трансформира в съществена сърдечна камера и мотор на растежа на нашия издателски бизнес ", споделя Дьопфнер. Springer към този момент има Politico, американски уебсайт за политически фанатици, Insider, различен новинарски уебсайт, и Morning Brew, който предлага бизнес вести. Всичко това е част от проекта на Дьопфнер да се върне към корените на Springer като издател на вести, като се изключи това, че са най-вече американски, а не немски, и напълно цифрови.
Възможно разгръщане
Той може самоуверено да мисли за разширение, тъй като Springer имаше добра 2022 година Приходите на групата, която има 150 медийни марката допълнително от 40 страни, се усилиха с 13% до 3.9 милиарда евро, като регистрира втора поредна година с двуцифрен растеж. Оперативната облага доближи 750 млн. евро. Дигиталните действия съставляват 85% от приходите и повече от 95% от облагата. Докато доста американски съперници освобождаваха чиновници, групата нае 400 публицисти в Америка за 15 месеца, с цел да укрепи своите редакции.

Матиас Дьопфнер овреме се насочи към онлайн бизнеса. Той разпродаде някои от печатните вестници и списания на Springer и употребява приходите за цифрови придобивания като StepStone, един от най-посещаваните уеб сайтове в Германия за търсене на работа; Idealo, услуга за сравняване на цени; Awin, маркетингова платформа; и Aviv, портал за парцели.
Реклама
Следващата стъпка е да направи StepStone обществена компания, може би тази година, последвана от Aviv, Idealo и Awin. След това парите от продажбите могат да бъдат употребявани за изкупуване на акциите на KKR, американският колос за финансови вложения, който направи Springer частен през 2019 година и стана негов максимален акционер с 35.6% дял. Това би направило Дьопфнер неоспорим притежател на компанията. Сега той има 21.9% и упражнява правата на глас в оставащия дял от 22.5% на госпожа Шпрингер. Това от своя страна ще му даде независимост да преследва цифровата си американска фантазия.

" Това е огромен залог ", споделя Дъглас Маккейб от компанията за изследвания Enders Analysis. Публикуването на вести онлайн към момента не е мощен и резистентен бизнес. Дьопфнер заплати повече от 1 милиарда $ за Politico, най-голямото придобиване на Springer в историята, и заплати най-висока цена за Insider (преди това Business Insider, онлайн медиа за бизнес вести - бел. ред.). Въпреки че и двата уеб страницата завоюваха пари предходната година, може да мине известно време, преди Springer да види възвращаемост от тези вложения.

Що се отнася до партийната индиферентност, тактиката на Дьопфнер е в отговор на усещането, споделяно от доста читатели, че през последните години американските издатели са заковали партийния си цвят освен на страниците с отзиви в своите издания, което не е нищо ново, само че към този момент и в техните репортажи. Със сигурност има място в Америка за безпартийни вести. Не е ясно обаче дали Дьопфнер може да го направи. Неговите немски публицисти се съгласяват да съблюдават петте " съществени " правила на Аксел Шпрингер, които включват поддръжка за трансатлантическия съюз и правото на Израел да съществува. В Германия той е прочут със своите анти-woke разбирания (Wokester се назовава младото потомство " събудени ", които осъзнават проблеми като расизма, хомофобията, общественото и половото неравноправие и наблюдават строго за техните проявления - бел. ред.), от време на време даже либертариански възгледи, които в очите на американците са свързани с Републиканската партия. Дьопфнер упорства, че не се намесва в публицистичния развой и предизвиква несъгласията с неговите отзиви. Но светогледът му надвива както в Bild, по този начин и във Welt.
Конкуренцията е сериозна
Американските съперници на Springer също няма да му се дадат непринудено. Журналистите им към този момент го карат да се усеща нежелателен. Два месеца след придобиването на Politico New York Times разгласява материал със заглавие " При Axel Springer, новият притежател на Politico, обвинявания в секс, неистини и секрети заплащания ", по отношение на срещи със чиновници на Джулиан Райхелт, основен редактор на Bild. Дьопфнер уволни Райхелт в деня след публикуването на текста. Но сагата навреди на Дьопфнер повече от предходни разногласия. Въпреки доказателствата за злодеянията на Райхелт, открити след следствие, Дьопфнер поддържаше основния редактор в продължение на месеци и го защитаваше като самоуверен публицист, който се бунтува против събудения конформизъм.
Реклама
След месеци на яростни рецензии по отношение на метода, по който се оправя с аферата, предишния ноември Дьопфнер подаде оставка като началник на Германската асоциация на издателите. Той оправда това с нуждата да се концентрира над своя " опозиционен
залог " - безпартийната публицистика в демокрациите по света, най-много в Америка, във времена на поляризация и популизъм. Предвид мащаба на задачата, която си е сложил, медийният барон сигурно има потребност от цялото време, което може да получи.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Axel Springer ще придобие Politico за 1 милиарда $ 29 август 2021, 13:27 KKR предложи да изкупи миноритарните акции в немския издател Axel Springer 12 юни 2019, 12:59 Как да се поправят счупените медии 18 май 2018, 12:39 Европейските издатели vs. Гугъл 1 април 2017, 17:19

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР