Материята може да приеме много форми - от познатите твърда,

...
Материята може да приеме много форми - от познатите твърда,
Коментари Харесай

Откриха ново състояние на материята

Материята може да одобри доста форми - от познатите твърда, течна и газообразна, до по-сложни положения, открити на границите на физиката. Сега откриватели откриха ново самобитно положение на материята, което са нарекли " топологична свръхпроводимост ".

Изследователите разгледали държанието на избран вид квазичастици, взаимоотношение, което се държи като парченце, даже и да не е такова. Интересни в това изследване са фермионите на Майорана, които са избрани като свои лични античастици.

Квантовите компютри употребяват силата на квантовата механика за осъществяване на изчислителни задания. Те имат капацитета да вършат комплицирани калкулации с изключителна лекост, само че преди да има изцяло работещ квантов компютър, учените би трябвало да се оправят с доста провокации.

Един от тях е стабилността на кубитите (квантовите битове). Изчислителните единици на тези машини са много деликатни, борещи се да се оправят с шума в околната среда. Фермионите на Майорана са склонни да бъдат по-здрави, тъй че се допуска, че биха могли да създадат положителни кубити. Смята се, че фермионите на Майорана се появяват при избрани фазови преходи на свръхпроводници и се счита, че този преход е топологичната свръхпроводимост, следена от откривателите.

" Нашите проучвания съумяха да разкрият пробни доказателства за ново положение на материята - топологична свръхпроводимост ", споделя в изказване старшият началник на изследването Джавад Шабани, доцент по физика в Нюйоркския университет. " Това ново топологично положение може да се манипулира по способи, които биха могли както да ускорят скоростта на квантовите калкулации, по този начин и да усилят мястото за предпазване. "

Екипът е съумял да види появяването на тази топологична свръхпроводимост в двуизмерна система, само че учените имат вяра, че системата може да бъде мащабируема.

Ако наблюденията им са верни, откритието им може да се употребява за конструиране на кубити, както за осъществяване на калкулации, по този начин и за запазване на квантова информация. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР