Материали, придобити от Регионалния исторически музей в Благоевград след приключването

...
Материали, придобити от Регионалния исторически музей в Благоевград след приключването
Коментари Харесай

Находки на археолозите на обектите по магистрала Струма ще бъдат представени в изложба

Материали, добити от Регионалния исторически музей в Благоевград след приключването на археологическите изследвания на обектите по автомагистрала "Струма ", в региона на селата Мощанец, Покровник и Дамяница, ще бъдат показани на галерия "Българска археология 2017 " в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.
Събитието се провежда за единадесета поредна година във връзка Деня на археолога - 14 февруари, и показва най-интересните открития от миналия археологически сезон, заяви за Българска телеграфна агенция Здравка Димитрова от Регионалния исторически музей в Благоевград.

Голяма повърхност е отделена за материалите от праисторическото населено място Дамяница, Османица (от втората половина на 6 до начало на 4 хиляди прочие Хр.). То се намира по трасе на Автомагистрала "Струма " лот 3.3 и бе проучвано предходната година в осъществяване на контракт сред НАИМ при Българска академия на науките и АПИ по оперативната стратегия "Транспорт и транспортна инфраструктура ".

Археолози от Регионален исторически музей - Благоевград интензивно са взели участие в изследванията, а всички находки от това населено място са предоставени на музея. В изложбата ще бъдат показани съдове с рисувана декорация "Акропотамос " и "Тополница ", неповторима сбирка от антропоморфни фигурки, украшения от мида спондилус с формата на пеперуда и звезда, както и доста необичаен талисман от нефрит, изобразяващ змия.

Материали, открити при археологическите изследвания на другите два обилни обекта по трасето на Автомагистрала "Струма " - в землището на с. Покровник и с. Мощанец, също ще бъдат показани на изложбата. Проучените обекти са единствените по-големи селища от античната и късноантичната ера, разкривани до този миг на територията на община Благоевград.

Изложбата "Българска археология 2017 " може да бъде посетена в зала "Временни изложения " на НАИМ от 17 февруари до 1 април. Гражданите и гостите на Благоевград ще имат опцията да се срещнат с материалите, които ще бъдат включени в събитието, на специфична галерия, която следва да бъде открита в залите на Регионалния исторически музей във връзка 18 май - Международния ден на музеите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР