Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса

...
Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса
Коментари Харесай

Витанов: Не бива да се бърза с разхлабването на мерките, важното е да не изпуснем шарана

Математикът проф. Николай Витанов направи разбор на ситуацията с ковид у нас към 11 февруари 2022 година. Публикуваме текста без редакторска интервенция:

Кратка информация за оперативната конюнктура за пандемията за 11 февруари 2022

Състоянието на нещата е следното:

1. Към довеждане докрай е третата седмица от царстването на Омикрона. Няма суперпожар. Трендът на нрастване на новите случаи - пречупен. Трендът на повишаване на заетостта на леглата в лечебните заведения - пред изкривяване. Тренд на повишение на смъртността - непречупен. Той ще се пречупи финален. Състоянието е съгласно упованията.

2. Зададената траектория на обществената система е да няма суперпожар, да няма претъпкани лечебни заведения, да няма цялостен локдаун. С очите си наблюдавате по какъв начин голямата българска обществена система върви по тази траектория към този момент трета седмица. Защо върви - когато вкарате системата в басейна на привличане на един атрактор и я държите там с следени дейности, вие стабилизирате мечтана траектория и дестабилизирате доста нежелани траектории.

3. Пречупване на тренда на напредък на записаните нови случаи дневно - пречупен в планувания период. Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.00. Остава да падне под 1 и фиаското на Омикрон в България ще е цялостно. Сценарият второстепенен пик - неустойчив в сегашния миг. Посока на напъните - да бъде държан неустойчив.

4. Състоянието на нещата в лечебните заведения - системата върви по заложената траектория: няма претъпкани лечебни заведения. Очакваният напън върху здравната система се случва и ще продължи, обаче са налице признаци, че сме достигнали максимума на натиска. Пречупването на тренда наближава.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на обществената система: да мине през вълната без налагане на цялостен локдаун. Системата се движи по заложената траектория.

Трендовете се пречупват съгласно прогнозите.

Няма ексцесивни ограничения, има ограничения единствено там, където се постанова. Започва намаляване на ограниченията там, където те са си свършили работата. Тук не трябва да се бърза. Важното е да не изпуснем шарана. Спряхме повишаването на новите случаи измежду зима. Ще бъде грехота да изпуснем този триумф.

6. Смъртността - и тук системата се движи съгласно упованията. Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да стартира да става във втората половина на февруари.

Тук доста се мърмори - но какъв триумф - по 100 индивида дневно си отиват. Очакваната смъртност за вълната е окло 1% от броя на случаите. Зад това число стоят процеси, някои от които се развиват от дълго време. И за нито един от тези процеси не е отговорен Витанов. Какво може да направи Витанов? Да способства по тази причина броят на случаите да не стигне 70 000 дневно посредством разбори и прогнози, които да подпомагнат презизно налагане на ограничения с отчитане, че част от народа е много инатеста. Колко е 1% от 70 000? 700. Няма суперпожар, няма 700 умряли дневно. Не може част от народа да прави каквото си желае и след това Витанов да е отговорен, че има 100 умряли дневно. Витанов не е докарал здравната система до настоящото и положение. Витанов не популяризира тайни тееории за " грипчето " и не лъже хората, че " грипчето " е безвредно. Такова е ситуацията. И този тренд ще се пречупи. Като желаете по-малко гибел, най-малко пазете възрастните си родственици и не заразявайте възрастните хора.

7. Накрая - оправяме се. Единствената вяра на вируса остава инатестата част от българския народ да му помогне да възпламени суперпожара. Този сюжет е неустойчив. Дръжте го по този начин и натрапникът няма да пробие. И през днешния ден да му кажем

What`s up doc?

Тактиката е елементарна: Държим настоящия сюжет постоянен и ще и забележим сметката и на тази вълна.

Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР