Масовото навлизане на смартфоните и достъпният мобилен интернет, както и

...
Масовото навлизане на смартфоните и достъпният мобилен интернет, както и
Коментари Харесай

25% ръст на мобилните потребители отчете OLX България

Масовото нахлуване на смарт телефоните и наличният мобилен интернет, както и развиването на мобилните приложения води и до сериозна смяна в държанието на потребителите, които търсят артикули в платформата OLX.

Потребителите на мобилното приложение на компанията са нарастнали през 2017 година с 25%, като новите разгласи, оповестени непосредствено от мобилните телефони, са съвсем 2,4 милиона, или с 43% повече от обявите, пуснати през настолен компютър, изясни Камен Янкулов, изпълнителен шеф на OLX България. Същевременно броят на дейните консуматори на дневна база е със 7% повече, а неповторимите евентуални купувачи са се нараснали с 13%, т.е. са изпратили питане до продавача по другите канали, предоставяни от платформата.

Компанията се стреми да поддържа съответно и потребно наличие, тъй че потребителите елементарно да намират тъкмо каквото търсят, а екипът разполага с интелигентни принадлежности за засичане на неправилни разгласи, които постоянно даже не доближават до платформата, добави Янкулов.

 Камен Янкулов, изпълнителен шеф на OLX България.

Проверка на обявите

Пример за такива артикули, чиято онлайн продажба е неразрешена от закона, са SIM карти, сметки за видеоигри, всевъзможен тип тютюневи произведения и алкохолни питиета без бандерол. Освен посредством основни думи, които стопират авансово сходни разгласи, нашият екип преглежда и ръчно разгласи, за които има подадени сигнали. „ Но на уеб страницата всеки ден се качват по 15 000 нови разгласи, по тази причина разчитаме на създадените принадлежности за разбор “, сподели Янкулов.

По същата причина през предходната година са въведени и нови правила в категория „ Животни “, които са създадени взаимно с Фондация „ 4 лапи “. Развъдниците на кучета и котки наложително показват номера на лиценза си, регистриран в Българска организация по сигурност на храните (всички кучета се записват в интегрираната система ВетИС, като ветеринарният доктор слага и микрочип на всяко животно).

Друг образец за ограничавания е продажбата на билети за събития (концерти, представления, противоречиви срещи), като всяка публикация за такова събитие е съпроводена наложително от фотография на билета, на която да се вижда цената му. „ Ако желаната цена надвишава даже с 1 лева номиналната стойност на билета, такава публикация даже не се позволява до платформата. По този метод унищожаване ограничаваме спекулата с пропуски за забавни събития. OLX не е електронен магазин и нашата цел е да имаме удовлетворени консуматори “, уточни Янкулов.

Най-търсените артикули

в България през 2017 година се оказва колите и авточастите, като най-често се търсят коли на остаряло. Голям растеж на тези разгласи и на търсенето се вижда в Перник и София (40% растеж по отношение на 2016 г.). Втората по известност вид стока е електрониката и то най-вече скъпите модели смарт телефони (iPhone, следван от Samsung), като потребителите се пробват да намерят нови или непокътнати телефони на по-нормални цени. Другите категории, при които има от ден на ден разгласи и търсене на такива артикули и услуги, са мода, артикули за бебето и детето, недвижимите парцели и други Интересно е, че при потребителите търсят недвижими парцели за инвестиция, като в платформата има и редица разгласи за цели хотели (напр. хотел в центъра на Бургас, за който се желаят 2,8 милиона евро.).

Не е ясно дали такива разгласи подсигуряват договорка, само че това е още един канал за рекламиране на наличните за продажба или наемане недвижими парцели. От друга страна, този пазар в България не е контролиран, както и в множеството страни от Източна Европа, на които оперира OLX (Украйна, Румъния, даже Полша). В Западна Европа законът контролира доста строго такива покупко-продажби и е ясно кой може да продава, дали организацията може да е медиатор по едно и също време и на продавача, и на купувача и други условия, разяснява Янкулов.

Обявите за работа

са още една „ гореща “ област в платформата. Те са изключително известни в София, както и предложенията за сезонна работа по Черноморието (но не и в зимните курорти). OLX е доразвила секцията, давайки опция на потребителите да качат и запазят своята автобиография, улеснявайки кандидатстването. Новата мобилна версия на приложението изпраща нотификация при всяка смяна или постъпила нова публикация в мечтаната от потребителя или компанията категория.

Именно към бизнеса

са ориентирани и напъните на компанията. Тя се стреми да предложи от ден на ден услуги на дребните и междинни компании, в това число разнообразна статистика за посетителите, персонален съветник, който да ги посъветва по какъв начин да структурират обявите си, по какъв начин да ги промотират, по какъв начин да развиват мобилните си платформи, тъй че да доближават по-лесно до своите клиенти и други Всички тези старания са довели до 300% растеж на бизнес потребителите на OLX.bg, в това число на къщи за посетители и СПА туризъм в България, мода, детски артикули и други. Специално за търговците на облекла компанията развива от 2 години и обособена платформа – Shedd, в която всеки месец има по 800 нови консуматори, като в средата на 2017 година платформата проработи на още два пазара – в Румъния и Португалия. Предложихме и услугата „ Сигурна доставка “, което да подсигурява на потребителите, че ще получат определената от тях стока в показания тип “, изясни изпълнителният шеф на OLX България. Засега платформите не оферират опцията за онлайн разплащане, присъща за развитите уеб сайтове за електронна търговия, само че сходна стъпка не е изключена, основно за улеснение на крайните консуматори и дребните компании, които нямат опция да преминат през всички процедури.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР