Масово позицията на ловците е, че няма да се възползват

...
Масово позицията на ловците е, че няма да се възползват
Коментари Харесай

До 2 млрд. лв. може да достигнат щетите при навлизане на африканската чума по свинете

Масово позицията на ловците е, че няма да се възползват от законовите промени, с които се позволи груповият лов на дива свиня отвън планувания до момента период. Това съобщи в предаването „ Преди всички “ по БНР ръководителят на Националното ловно-рибарско съдружие „ Съюз на ловците и рибарите в България “ Васил Василев по отношение на признатите от депутатите промени в Закона за лова. Намаляването на популацията на глиганите е един от методите за справяне с африканската чума по свинете. Василев акцентира, че ловците няма да бойкотират напъните на страната за справяне със болестта, само че самият метод за групово ловуване няма да бъде подсилен от хората.

Васил Василев счита, че ще търпят обвинявания в тази тенденция: „ Съзирам опити за прекачване на отговорността от страна на институциите, които са виновни. Няма да има никаква успеваемост от позиция на този лов. Пречката, която съществува и все още за самостоятелното ловуване, е една ограничаваща мярка, заложена в правилника за използване на закона, която споделя, че наложително ловът се прави в наличието на длъжностно лице от Държавното горско или ловно стопанство. В случай, че нито един от горските не боледува или излиза в отпуск и се занимава единствено с това да съпровожда ловци, това значи, че отново не повече от 5 до 10% от ловците биха могли да ловуват самостоятелно. Необходима е смяна в този устав, която би могла в границите на 1-2 седмици би могла да мине през Министерски съвет и да бъде призната “.

Според Василев при нахлуване на болестта в България, ще следим десетки случаи на умъртвяване на животни, както се случва с чумата по дребните преживни животни. Още няма формален разбор за упования размер на вредите, акцентира той и добави мнението си, че те могат да доближат 1,5 - 2 милиарда лева щати, които ще бъдат в бранш "Свиневъдство ". Друг проблем, съгласно него, е, че в страната ни има единствено една лаборатория, която е акредитирана да прави проучване на африканска чума, което е изцяло незадоволително.

Едно от сдруженията е предало 7 проби за проучване преди 15 дни и още нямат отговор от Агенцията по храните, акцентира той. Василев попита какво ще се прави, в случай че се стартира интензивно отстрелване. Според Васил Василев обаче методът, по който би трябвало да се случи намаляването на дивата свиня, би трябвало да бъде определен доста деликатно: „ В момента в горските територии, които са ловно-стопански региони, където ние ловуваме, има извънредно понижена видимост – от гъстата листна маса, не се вижда далеко.

В същото време има доста хора, които правят някаква активност на територията на горските масиви. Това основава риск за здравето и живота на хората, които вземат участие в лова, само че и за инцидентно присъстващи.

Чух причини, че министерството щяло да забрани на гъбарите да берат гъби в гората и на билкарите да събират билки. В Конституцията е казано обаче, че достъпът до горските територии е свободен на личен риск. От друга позиция сега провеждането на колективен лов с потребление на ловни кучета крие риск от компрометиране прираста на останалите типове дивеч. Тук приказваме за 3 пъти групово ловуване в границите на една седмица, което е извънредно доста “.

Тази смяна е направена, без да се вземе мнението на експертите, акцентира той и изясни: „ До сегашния миг нашата организация не е включена публично в нито един действен щаб, който би трябвало да разисква, да взима ограничения, да работи за предварителна защита и недопускане навлизането на африканската чума на територията на страната. От нас се чака да изпълняваме някакви разпоредби, без по никакъв метод да се допитат виновните държавни институции до това дали от практическа позиция са изпълними ограниченията, които те изискват от нас “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР