Масово хакване на стотици хиляди ай пи камери за видеонаблюдение

...
Масово хакване на стотици хиляди ай пи камери за видеонаблюдение
Коментари Харесай

Край със спокойствието: Голяма опасност дебне всички ни!

Масово хакване на стотици хиляди ай пи камери за видеонаблюдение в Европа са направили киберпрестъпници през последните седмици, като измежду засегнатите има жертви и от България, написа в. „ Телеграф “.

По първични данни са намерили недостатъци и са проникнали в техниката на три огромни китайски производителя на видеоочи, които са продали милиони системи за видеонаблюдение по света, като имат пазар и у нас.

Извършителите този път са се целили в професионалните NVR системи за наблюдаване, към които са свързани стотици камери, инсталирани за защита на бизнес здания и институции. Заради хакерската офанзива компаниите, предлагащи видеонаблюдение са разпратили писма до сътрудниците си неотложно да обновят софтуера на камерите, с цел да не станат жертви.

Очаква се 300-400 консуматори в България да бъдат наранени от офанзивата. Повечето обаче не схващат, че системите им за наблюдаване са били пробити с години.

Извършителите проникват в системите, като хакват паролите за достъп и просто клонират излъчването от видеоочите. През годините е имало доста случаи, когато хакерите пускали линкове към уеб сайтове, в които може да бъде гледано онлайн излъчването на към този момент пробитите камери на известни лица или компании. В някои от случаите хакерите пускали линкове към уеб сайтове, където може да бъде гледано онлайн излъчването от към този момент пробитите камери.

Атакуващите появявали по-голям интерес към ай пи камерите на заможни предприемачи, които слагали устройствата по вилите си на морето с алтернатива да следят какво се случва в двора и къщата им когато и да е. След хакване обаче причинителите виждали кой върви на посетители на баровците. Особено се забавлявали, когато измежду посетителките има и красиви дами в нищожни облекла.

„ 80% от офанзивите са към аматьорски ай пи камери, като причинителите се възползват от пропуски в сигурността “, обясниха експерти по киберсигурност. Аматьорските устройства се употребяват главно за защита на гаража или къщата. Част от тях могат да бъдат свързани с джиесем, който при придвижване да изпраща сигнали до стопанина на парцела.

При множеството офанзиви притежателите не разбирали, че някои различен им употребява системите. Това ставало ясно. Когато хакерът пусне изображение някъде в интернет от следения обект и тогава баровците звънели на компанията, инсталирала камерите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР