Масови редакции в учебниците по история започват в Северна Македония.

...
Масови редакции в учебниците по история започват в Северна Македония.
Коментари Харесай

Северна Македония пренаписва историята си

Масови редакции в учебниците по история стартират в Северна Македония.
Формираната по силата на Преспанския контракт Съвместна гръцко-македонска експертна комисия е почнала работата си за премахване на иредентистките и исторически неточните текстове от просветителната стратегия и всички учебници в Северна Македония за идната образователна година, съобщи заместник-министърът на външните работи на Гърция Маркос Боларис пред държавната организация АНА-МПА, представена от " Фокус ".
Боларис, който оглавява гръцката делегация в взаимната комисия, се базира на измененията и подхванатите до момента дейности преди второто съвещание на органа.
„ Трябва да приключим работата дейно и с положително качество, колкото е допустимо по-скоро, с цел да имаме осезаеми резултати от идната образователна година “, сподели той. Боларис разясни, че членовете на комисията от двете страни (Гърция и Северна Македония) са известни учени и специалисти, които изцяло схващат работата, която би трябвало да свършат и имат задълбочени знания за историята и на двата народа, както и почитание към интернационалното право и европейските постижения на правото. Според него, те са в позиция да донесат правдивост и да предадат историческата истина, премахвайки всички детайли на агитация от текстовете, илюстрациите и картите, „ които замърсяваха учебниците през последните десетилетия “.
Освен това, добави той, „ ние не поискахме нищо повече от нещата, които бяха признати пред интернационалната общественост и няма да приемем нищо по-малко “. Не излиза наяве обаче дали Северна Македония ще поправя всеобщите несъотвествия, свързани с българската история.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР