Масови нарушения във финансирането на предизборните кампании на участниците във

...
Масови нарушения във финансирането на предизборните кампании на участниците във
Коментари Харесай

Сметната палата прати партии на прокуратурата за финансови нарушения



Масови нарушавания във финансирането на предизборните акции на участниците във вота от 11 юли 2021 година е разкрила Сметната палата. Днес одитната институция разгласява отчета от направените инспекции. 11 от общо 20 участника на изборите са направили разнообразни нарушавания.

Поради съществуване на данни за закононарушение, част от отчета е изпратена на прокуратурата. Одиторите обаче не разкриват с кого ще се занимава държавното обвиняване, защото съгласно закона сходни данни не могат да се разгласяват, до момента в който не завърши наказателното произвеждане.

Общо политиците са набрали за вота 9.2 млн. лева За съпоставяне – на предните избори, провели са на 4 април 2021 година, общото финансиране на акцията е било към 11.9 млн. лева Паричните дарения от физически лица са над 470 хиляди лева, от кандидат-депутати или членове на инициативни комитети са над 550 хиляди лева, а непаричните дарения са близо 3 млн. лева

От Сметната палата дават за образец следните нарушавания. Не са получили информация за 23 дарения от партия " Гражданска платформа Българско лято ", по-известна като групировката на предприемача Васил Божков, както и от Демократична България и ИБГНИ. Не са подадени 8 заявления за генезис на дарените средства на стойност над една минимална заплата – още веднъж от партията на Божков, от същите обединения, както и от " Ляв съюз за чиста и свята република. В 27 случая не е показана информация за финансирания със средства на претенденти и на член на предприемчив комитет – от " Възраждане ", " Гражданска платформа Българско лято ", " Подем ", Българска социалистическа партия, Демократична България, ИБГНИ и инициативния комитет, издигнал Давид Леон Леви. Липсват 21 заявления за генезис на дарения от кандидат-депутати над една минимална заплата – от " Възраждане ", " Гражданска платформа българското лято ", Българска социалистическа партия, Демократична България, ИБГНИ и " Ляв съюз за чиста и свята република " ).

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР