Масови евакуации са предприети по крайбрежието на индонезийските острови Ява

...
Масови евакуации са предприети по крайбрежието на индонезийските острови Ява
Коментари Харесай

Евакуация на индонезийските острови Ява и Суматра


Масови евакуации са подхванати по крайбрежието на индонезийските острови Ява и Суматра, които бяха залети през вчерашния ден от неочаквана вълна цунами. Агенция Ройтерс оповестява за 12 000 локални поданици, принудени да изоставен домовете си. 

По последни данни жертвите на бедствието са 334, ранени са близо 1000 души, десетки остават в неопределеност. Очаква се броят на починалите да нараства с постъпването на нова информация от засегнатите региони, съобщи БНР. 

Изригването на вулкан, а не земетресение е причина за вълната цунами в Индонезия, оповестиха от организацията по метеорология, климатология и геофизика на страната. 

За най-тежко потърпевш към този момент се счита регион на западния бряг на остров Ява, само че избавителните екипи към момента не могат да доближат до всички наранени места, тъй като пътищата към тях са блокирани. 

Системата за предизвестие в Индонезия разпознава единствено евентуални талази цунами, провокирани от трусове, а не такива, които са в следствие от подводни земни свличания или вулканични изригвания. Това се показва като причина да не е било издадено предизвестие за заплаха в засегнатите региони.

Това е второто опустошително цунами в Индонезия за тази година. През септември на остров Сулавеси починаха над 2000 души.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР