Масовата топлоизолация, за разлика от бетона, е горим материал, но

...
Масовата топлоизолация, за разлика от бетона, е горим материал, но
Коментари Харесай

Санирането в България: Гори ли стиропорът

Масовата топлоизолация, за разлика от бетона, е горим материал, само че има ограничения, които би трябвало да се взимат против пожари. Дали те се взимат, зависи от производители, строители и надзорни компании.

Още по тематиката
Медийна сергия

70 метра огнена кула. Кошмарът от пламъците в лондонската " Гренфел тауър " не може елементарно да бъде пропуснат, в случай че един път си го видял. Двадесет и четири етажният блок, който се трансформира в ковчег за десетки хора, може би държи върха за един от най-бързо разпространилите се пожари. Високите здания поради уязвимостта им кардинално имат редица отбрани против огън, по тази причина гледката на пламъците, които катерят етажите за по-малко от час, беше вцепеняваща.

В България тя би трябвало да подейства по-скоро като ужилване. Най-вероятната причина за бързото разпространяване на огъня са методът и материалите, с които е бил саниран блокът предходната година. В страна, чието население живее в огромната си част в панелни блокове (немалка част от които високи), която е в средата на огромно изпитание за саниране и в която през ден има проблеми със строителния контрол, контролните институции и спазването на разпоредбите кардинално, тематиката за санирането и пожарите би трябвало да предизиква изключително внимание. Защото, както Лондон сподели, невниманието води до нещастия.

На хартия - безвреден

Бетонът е негорим материал. Затова, когато са проектирани блокове като този в Лондон, или високите панелни блокове в София, концепцията е, че пожар в една от клетките няма да се придвижи в останалите. Това стои зад апела към жителите на лондонския блок да не излизат по стълбите, където при пожар се цялостни с токсичен пушек, а да останат по домовете си. Но некачествената изолираност е вкарала хората в капан - сред дима по стълбите и пожара, който се катери извън.

Материалите, които се употребяват за изолираност по фасадите на постройките, са разграничени на класове според от индикаторите им за горимост. Клас А1 и А2 са негорими и не популяризират пламъците, или имат " извънредно стеснен принос за неконтролирано горене ". Такава е минералната (стъклена или каменна) вата. Клас В са трудногорими, не поддържат горенето и по този начин нататък, до момента в който се стигне до клас F - " за артикули с доста забележителен принос към неконтролирано горене ".

В България Наредба 1971 за строително-технически правила и правила за обезпечаване на бeзопасност при пожар е тази, която дефинира класа материал, който може да се поставя на другите по височина здания. Колкото по-висока е постройката, толкоз по-трудно може пожарната да се оправи с евентуален пожар, по тази причина и изолационната система би трябвало да е по-трудно горима. " За здания с височина над 28 метра не е възможно да се санира с материали от клас D - F (горими продукти). Допустимо е потреблението на негорими артикули (класове по реакция на огън А1 или А2), или артикули с стеснен принос към горенето (класове B или С) ", прецизират от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Изолацията на лондонския блок е била от алуминиеви панели и така наречен Reynobond PE, което е с полиетиленово или пластмасово ядро. В България, сходно на огромна част от Европа, всеобщо употребяваният материал за саниране е експандиран полистирол (EPS). Това е тип стиропор, чието най-важно качество е ниската цена, против която се реализира изолираност. В последните години разработките на този материал и добавките в него са съумели да го вкарат в категории В и С.
Върху изолационния материал, който най-често е стиропор, се слага мазилка, само че тя не може да спре пламъците да стигнат до този леснозапалим артикул.

Фотограф:
Има обаче няколко съществени условия, които са наложителни, когато опаковаш един бетонен блок със стиропор. Изолацията да е добре инсталирана, с цел да не остават въздушни възглавници и върху него да е нанесена качествена мазилка, която да стопира огъня. Друга защитна мярка, вписана в законодателството, е слагането на хоризонтални линии от негорим материал - да вземем за пример минерална вата, на всеки два етажа и към отвори (прозорци и врати).

Кой дава отговор за стените ни?

Ключът, както постоянно, е в осъществяването. Да стартираме с националната стратегия за саниране. Оказва се, че инспекциите на това дали всичко е изпълнено според наредбата са комплициран развой. Контролът на сходството на влаганите в градежите артикули се реализира на няколко равнища – компанията, наета за строителен контрол, административните органи - районният министър, ДНСК, кметовете, както и пожарната, настояват от Министерство на регионалното развитие. На всяко от тези равнища има проблеми.

" Тези санирания са частични поправки и може да не минат координиране, само че да минат на експертен съвет през общината. Архитектите заобикалят да рискуват, когато има саниране да не се съгласува с пожарната ", разяснява началник на районна пожарна работа. С други думи, от време на време пожарната може и да не е съветвана.

Той счита, че с дребни изключения строителите работели добре. Дори да приемем това за правилно (а мнозина биха имали забележки по въпроса), то важи за програмата за саниране, не за хилядите жилища и здания, санирани независимо. Както всеки може да забележи, огромна част от тях не съблюдават условията за даже обикновените противопожарни условия.

И след това идва казусът със сертифицираните материали.
Минералната вата (или както също е наричана - " каменна вата " ) е невъзпламеняем материал, който обаче се употребява по-рядко, нормално поради по-високата си цена.

Фотограф:

тях е посочен класът на горимост.

В България има една лаборатория, където може да бъде проучен този клас и тя се намира в Стара Загора. От отхвърлиха да могат да правят такива проучвания или да го вършат.

" Капитал " изпрати публично питане до дирекция " Пожарна ", които не дадоха отговор. Но беседва импровизирано с пожарникари. Те имат терзания за санирането. " Този полистирен е пластмаса с пяна - нищо, че извън имат негорима повърхност, от вътрешната страна са си горими и си популяризират горенето ", изясни шеф на районна пожарна работа. Предполага се, че мазилката, която се слага от горната страна, може да защищити горимия материал. Но в границите на минута-две и тя изгаря, надлежно пламъкът може да доближи елементарно до
стиропорния пласт, разясниха пожарникари пред " Капитал ". Освен това тя работи като предпазител единствено в случай че е нанесена качество и в задоволително пълен пласт.

В специфичен отчет, отдаден на резултатите от изолацията при пожар, учени от Mälardalen University и SP Technical Research Institute of Sweden установяват, че " наличието на сила в полистиреновата пяна е по-високо, в сравнение с в множеството изолационни или строителни материали, и температурите, достигнати от пожари при EPS са по-високи, в сравнение с при обичайните строителни материали ". Освен това димът при разпален стиропор от този тип е повече и по-токсичен от други строителни материали. Те дават за образец пожар в санирана постройка в Берлин през 2005 г,. когато огънят е обхванал фасадата макар негоримите линии и е трансформирал постройката в капан, защото изваждането на хората е било затруднено и през стълбите, и през прозорците.

В собствен отчет показва резултатите от опити в Германия, както и пожарът в мола на бул. " Стамболийски " през 2012 година, които демонстрират, че полистиролът е мощно пожароопасен материал, който придвижва доста бързо пожара. Тодоров, както и шведските учени, предлагат засилен надзор и доста повече ограничения, които да се вземат предвид на санирането. Предвид, че следва да се санират още хиляди здания, нещастието в Лондон е мотив да се вземат насериозно тези предизвестия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР