Масов мор по пчелите в плевенската община Гулянци. Стопани отново

...
Масов мор по пчелите в плевенската община Гулянци. Стопани отново
Коментари Харесай

Масов мор на пчели в Плевенско

Масов мор по пчелите в плевенската община Гулянци. Стопани още веднъж алармират за непозволено отнасяне на аграрни площи с препарати и споделят, че казусът се повтаря година след година, само че институциите не вземат решение казуса.
Екип на bTV посети село Милковица, с цел да беседва с пчелари от цялата Плевенска област, които втори ден не спят поради изгубената им пролетна продукция.
Стопаните носят със себе си безусловно чували с умрели пчели, с цел да покажат мащаба на злополуката. Прогнозите им са, че надали ще има пчели за слънчогледа или идната паша.
„ Искам да попитам страната по какъв метод ще ни помогне. Въобще оказва помощ ли ни – тази Наредба 13 за пчеларите съблюдава ли се? Министърът на земеделието по този начин ли оказва помощ на дребния и междинен бизнес? Това ли е помощта? “, попита в ефира на предаването „ Тази заран “ Георги Иванов, който има два пчелина в селата Шияково и Ленково.
Пред малкия екран негови сътрудници описаха, че всеобщият мор е почнал в събота денем, когато през полетата са минали сеялки на компания, която обработва землищата си. Стопаните били предизвестени, само че не напълно.
„ Хората пристигнаха със сеялките, не с пръскачки. Това за мен е цялостна мафия. Миналата година беше по този начин, по-миналата – отново, и в този момент още веднъж. Изобщо – нито каузи ги бъркат, нито стачки. Това е цялостно безвластие. Процедурите за проби са комплицирани и мудни. Това е мафия и я пазят от горната страна “, съобщи Димитър, локален пчелар.
Пчеларите даже сложиха въпроса – какъв мед се употребява след това, откакто продукцията е отровена.
Кметът на Долни Вит – Венцислав Иванов, също се включи по тематиката, като разясни, че към пчеларите е подадена информация, че ще се третира. Обявено е, че 8 до 16 май ще се пръска с хербицид „ Тайфун “, чиято дейна съставна част е глифозат – съдбовна за пчелите.
За да не пострадат пчелите от нея, те би трябвало да не излизат от кошера, което също ги обрича на гибел.
Същевременно, споделят пчеларите, от компанията не съблюдават правилото да пръскат два часа преди изгрев слънце.
Сега те би трябвало да потвърдят пред страната, че в действителност са пострадали, само че пътят към това доказване минава през наложителни проби, чиито цени стартират от 400 лева Затова стопаните за следващ път приканиха страната да се сезира по случая и да им помогне.
Темата продължава и в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР