Масирани проверки в магазините за високи цени на стоките започнаха

...
Масирани проверки в магазините за високи цени на стоките започнаха
Коментари Харесай

Масирани проверки в Бургас за високите цени на хранителните стоки

Масирани инспекции в магазините за високи цени на стоките започнаха през днешния ден в Бургас. Те се правят от три организации КЗП, Национална агенция за приходите и БАБХ. Целта е да се откри дали има далавера на пазара. Проверките стартираха, откакто служебното държавно управление разгласи, че ще се бори с нелоялните търговци. 
 инспекции храни Бургас Стела Костадинова
„ В цялата страна се реализира акция на Комисията за отбрана на потребителите, касаещи високите цени във всички хранителни магазини на инцидентен принцип през интервала от 15 февруари до 31 март. Имаме акция да следим оповестените цени, промоционалните  оферти, по какъв начин са оповестени пониженията и дали се съблюдава законът за отбрана на потребителите. ”, разгласи за DarikNews.bg гл. контрольор Кристина Касабова от КЗП-Бургас.

Според клиентите в проверявания магазин питателните артикули са поскъпнали приблизително с 20-30% като най-голямо е нарастването при млечните продукти- сирене и кашкавал. 
„ Месото на-малко нарастна.Най-много нарастна кашкавала, гони към този момент 30 лева кг. Забелязвам, че хората купуват повече месо, по-евтино им е. Купуват от витрината  и готовите манджи тъй като споделят, че им излиза по-евтино, в случай че си го подготвят у дома. Самите клиенти споделят, че има далавера ”, споделя Марела Ангелова, която продава месо в тествания магазин. 
 инспекции храни Бургас Стела Костадинова
„ Нарушения може да има, когато е оповестена една цена, а при заплащане от потребителя да откри, че цената  е напълно друга и е повишена. Цената, оповестена на етикета да не  е същата при заплащане.  Нарушение е за стоките в насипно положение, където се оказва, че е оповестена цената на кг, а не цената на 100 грама. Когато при инспекцията инспекторите установяват, че има заблуждаваща информация, тогава може да се работи в посока нелоялна комерсиална процедура ”, разгласи още гл. контрольор Кристина Касабова от КЗП-Бургас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР