Мащабно наблюдение на съня и поведението на близо шест хиляди

...
Мащабно наблюдение на съня и поведението на близо шест хиляди
Коментари Харесай

Има ли връзка между пълнолунието и човешкото поведение?

Мащабно наблюдаване на съня и държанието на близо шест хиляди деца от всички континенти на Земята демонстрира, че етапите на Луната не оказват каквото и да е доста въздействие върху държанието на хората и върху това какъв брой умерено те спят, споделят биолози в публикация, представени от организация Фокус. „ Фолклорът и от време на време даже измислици от медицинските среди настояват, че етапите на Луната въздействат на метода, по който се показват проблеми от психологичен темперамент при хора и животни. И без значение какъв брой доста или малко научна основа имат на тези изказвания, тайните на Луната ще вълнуват човечеството още епохи “, споделя Жан-Филип Шапю от Изследователския институт на Източно Онтарио в канадската столица Отава.

Шапю и сътрудниците му решили да се допрян до тази загадка, наблюдавайки по какъв начин телата на 5812 деца от разнообразни възрасти, раси, образование, генезис и с друга степен на обучение и приходи, реагират на пълнолунието, новолунието и смяната на лунните етапи.

Както изяснява Шапю, екипът му избрал точно деца за опита, тъй като те са доста по-склонни към внезапни промени в настроението, само че и тъй като се нуждаят от доста повече сън, заради което нарушаването на неговия режим мощно ще повлияе на тяхното самочувствие и въодушевление.

Учените направили наблюдаване на деца на възраст над 28 месеца и събрали голямо количество данни за това по какъв начин смяната на етапите на Луната може да се отрази на настроението и съня. Анализът на тези данни дал предстоящ резултат – като се изключи леко понижение на продължителността на съня (с към 5 минути или 1%) по време на пълнолуние, Луната не въздейства на държанието или настроението на децата.

„ Нашите резултати са безапелационни причини в интерес на това, че Луната не се отразява на държанието на индивида. Единствената основна смяна е това еднопроцентното понижаване на продължителността на съня. Като цяло, не мисля, че би трябвало да се тревожим за пълнолунието и възможна промяна във „ вампир “. Нашето държание се въздейства значително от гените, образованието, приходите, както и от други обществени фактори, в сравнение с от гравитационни сили, генерирани от взаимоотношението на Земята и нейния сателит “, заключава Шапю.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР