Мащабен проект на ВиК-Бургас ще се реализира в областта. Стойността

...
Мащабен проект на ВиК-Бургас ще се реализира в областта. Стойността
Коментари Харесай

Воден проект за близо 507 млн. лв. ще стартира в област Бургас, стана ясно по време на гражданския диалог „Европа в нашия дом“

Мащабен план на ВиК-Бургас ще се осъществя в региона. Стойността му е близо 507 млн. лева, а финансирането е от Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 “. Предвижда се реорганизация на 4 пречиствателни станции за отпадъчни води в агломерациите Бургас, Лозенец, Обзор и Царево и създаване на 2 нови – за Карнобат и Свети Влас. Това стана ясно по време на Гражданския разговор „ Европа в нашия дом “ на тематика районно развиване, който се организира в Експозиционен център „ Флора “ с присъединяване на зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие Николай Нанков.

Дискусията пред над 130 души почетоха зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, народните представители от ГЕРБ-Бургас, кметът на Бургас Димитър Николов, регионалният шеф Вълчо Чолаков. На събитието участваха още кметовете на общините в региона и общински съветници, представители на институции и съсловни организации. Модератор на събитието бе бургаският народен представител Ивелина Василева. Тя разяснява, че развиването на област Бургас не е допустимо без положителното взаимоотношение сред централната администрация и локалната власт.

„ Добрите политики носят изгода на жителите. Всички аспекти от активността на Министерство на регионалното развитие, свързани с инфраструктурата, попадат във фокуса на Гражданския разговор. Тя е основата за построяването на съвременни градове и обитаеми места, положителни условия за живот, привличане на вложения и бизнес. През последните 12 години огромна част от средствата за инфраструктура бяха по стратегиите за Европейска взаимност. Националните политики също имат своето място. Бургас е водеща община по брой санирани здания - 205 от общо 1669 за страната “, съобщи Василева.

Кметът Николов показа, че в обновените блокове живеят близо 40 хиляди души.

„ Анкетите регистрират, че няма семейство без спестени средства за отопление. Ползите са огромни, всеки ден представители на сдружения с минали процедури, търсят подпомагане ще продължи ли програмата “, разяснява кметът. В очакване да започват действия по саниране са още 143 от многофамилните здания в Бургас, а от еднофамилните - 192 здания. “, разясни кметът.

Всички присъстващи бяха безапелационни, че програмата би трябвало да продължи. Работи се по механизъм с заздравен мониторинг и уточняване на финансирането.

Областният шеф Вълко Чолаков добави, че като представител на страната регистрира сполучливото използване на Националната стратегия за енергийна успеваемост, а най-големият позитив е, че са оправдани упованията на жителите. Той благодари на Министерство на регионалното развитие за положителната съгласуваност по редица осъществени и настоящи планове в област Бургас и уточни, че районът е водещ по нови оферти и процеси и във ВиК-сектора.

„ Благодаря на господин Нанков за съдействието от страна на Министерство на регионалното развитие по редица проблеми, свързани с бургаска област. Трябва да се работи в посока разширение на двупосочните пътища в посока Царево, по отвеждаща инфраструктура за всички общини до регионалния град. Всяка ремонтирана пътна права или строителството на нова понижава броя на произшествията и има бърза икономическа възвръщаемост. Това се дължи и на спецификата на област Бургас, обвързвана с туризма “, съобщи бургаският народен представител и регионален координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев.

Зам.-министър Нанков заключи, че 112 млн. лева се влагат в пътната инфраструктура в региона. С 90 млн. лева от националния бюджет се построяват и ремонтират пътища с дължина 61 км., а с обезпечените от европейските фондове 22 млн. лева се рехабилитират прави с дължина 45 километра. „ Бургас може да бъде посочен като най-хубавият бенефициент по Оперативна програма „ Региони в растеж”, а плановете са най-вече на брой и качествено изпълнени. Сред тях са енергийната успеваемост за просветителната инфраструктура, планът за Морската градина и още доста забележими от жителите “, разяснява той.

Обявено бе, че до края на май ще започва построяването на обхода на Поморие. Това е последният стадий от разширението на пътя Бургас – Слънчев бряг с вложени още 20 млн. лева от националния бюджет. През идната седмица ще стартира и ремонтът на сектора от изхода на Бургас в посока кв. Ветрен и автомагистрала „ Тракия “. Със средства от Оперативна програма „ Региони в напредък “ следва рехабилитация на 33,5 км от третокласния път Айтос – Провадия. Започва и предстоящата рехабилитацията на обхода на Камено.

Друг значим за общината и региона план ще започва тази година с процедурата за инженеринг - връзката посредством северен обход на Бургас от автомагистрала „ Тракия “ до Слънчев бряг. По време на Гражданския разговор общинските кметове и представители на разнообразни институции зададоха въпроси, свързани с планове за другите обитаеми места, благоприятни условия за законодателни промени, оферти за идващия програмен интервал и други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР