Мащабен форум, който се фокусира върху новостите за диагностика и

...
Мащабен форум, който се фокусира върху новостите за диагностика и
Коментари Харесай

Светила от Европа и Америка се събират на мащабен форум край Варна

Мащабен конгрес, който се концентрира върху новостите за диагностика и лекуване на белодробните заболявания, събира светила от Европа и Америка с цвета на българската медицина. 7-ият конгрес на Българското сдружение по белодробни заболявания ще се организира от 18 до 21 октомври 2018 година в хотел " Интернационал “ в курорта Златни пясъци край Варна. Форумът има амбициозна стратегия и ще се концентрира върху необятен кръг горещи тематики: сполучливи способи за лекуване на туберкулоза, хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, белодробни инфекции, астма. Учените ще обменят познания за нозокомиалните пневмонии, за набиращата актулност проблематика, обвързвана с идиопатичната белодробна фиброза и белодробния микробиом.

" Лекции ще изнесат водещи учени от клиники в Съединени американски щати и Канада, както и престижи от Европа. Сред тях е и Питър Салвърли – ръководител на Британското торакално сдружение. Той ще бъде разгласен за почетен член на Българското сдружение по белодробни заболявания. Наш посетител е и Джералд Симоно от Париж, един от най-хубавите познавачи на белодробни съдови болести. Проф. Улрих Костабел – наш почетен член, е и съветник на БДББ и на НЗОК за случаи на саркоидоза и идиопатична белодробна фиброза. Много се приказва за микробиома в чревния тракт, а на нашия конгрес ще приказваме и за белодробния микробиом “, споделя доцент Диана Петкова, ръководител на УС на БДББ. Тя акцентира: " Всички посоки на българската пулмология бележат напредък през последните години и те я съизмерима с европейските достижения. С задоволство мога да кажа, че Българското сдружение по белодробни заболявания има принос за този прогрес със своите конгреси, образования и срещи. Като сдружение ние имаме професионалния опит и подготовка, с цел да помогнем в решаването на наболели проблеми като възобновяване на системата за домашно кислородно лекуване под наблюдението на пулмолози и откриването и лекуването на резистентни форми на туберкулоза, каквито случаи ще разгледаме на конгреса “.

" Беше извършена среща в Народното събрание, на която преблемите на домашното кислородолечение бяха разисквани и бяха набелязани бъдещи ограничения, нека те да се осъществят “, сподели пред публицисти доцент Ваня Юрукова, член на УС на БДББ.

" Има наболели проблеми в обществото, за които ние като експерти може да спомагаме, само че те няма да се решат, в случай че страната не застане зад тях. Такъв е въпросът с домашното кислородно лекуване на пациенти. Той има своя стопански аспект – лекуването на обострените случаи в болнични условия е доста по-скъпо, в сравнение с контрола на заболяването вкъщи. Има и своя морално-етичен аспект – хората просто си умират, а има опция животът им да бъде продължен с три години, както това става в европейските страни “, споделя доцент Явор Иванов, зам.-председател на УС на БДББ.

В дните на конгреса ще се проведат 13 симпозиума, 5 пленарни лекции на изтъкнати интернационалните експерти, сесия с устни презентации, постерна сесия. Ще бъдат показани нови данни за лекуването на туберкулоза, ХОББ, идиопатичната белодробна фиброза, инфекции, тежка астма, прахови белодробни заболявания. Ще се прегледат случаи на инфекции измежду медицинските служащи в пулмологичните клиники и отделения. Председател на научния комитет е доцент доктор Владимир Ходжев.

Двайсет и трима задгранични интернационалните лектори от Европа и Америка ще разискват настоящи тематики с българските си сътрудници. Сред тях са престижи като Петър Калвърли, Жералд Симоно, Йошинобу Ейши, Пиер Ернст, Улрих Костабел, Нетъм Дийн, Майкъл Нидерман, Атол Уелз, Джоузеф Бързински, Алберто Папи, Дейв Сингх, Маркъс Рестрепо, Клив Пейдж, Сами Суиса, Робърт Стокли, Леонардо Фабри, Джинила Петерсън, Джовани Фонтана, Назия Чопъри, Кай Бий, Волвганг Пол, Ивон Хуанг, Филип Молино.

По традиция на най-високия конгрес на българските пулмолози се отличават и награждават изтъкнати лекари, учени с принос в развиването на здравната компетентност и образованието на млади лекари. Присъжда се и премията " Най-добър млад пулмолог “.

Най-иновативните и задълбочени отчети ще бъдат отличени с награди на гала на 21 октомври от 12:30 ч. В дните на конгреса ще се организира и Общо заседание на Българското сдружение по белодробни заболявания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР