Машинното гласуване ще отпадне само за местни избори. От ГЕРБ

...
Машинното гласуване ще отпадне само за местни избори. От ГЕРБ
Коментари Харесай

Ципов: Не виждаме проблем машинното гласуване да остане за парламентарния вот

Машинното гласоподаване ще отпадне единствено за локални избори. От ГЕРБ се отхвърлиха от концепцията да отпадне и за парламентарния избор. Промяната в Изборния кодекс беше призната от парламентарната правна комисия. Темата в " Още от деня " разясниха Явор Божанков от Българска социалистическа партия и Красимир Ципов от ГЕРБ - членове на правната комисия в Народно събрание.

" С днешното решение опровергахме митовете и легендите, че сме срещу машинното гласоподаване непременно да се отстрани за всички типове избори. И в началото предлагането беше да остане за избран тип избори. След полемика стигнахме до заключението, че не виждаме проблем да остане за парламентарни избори ", сподели Красимир Ципов.

По думите му няма задоволително време да се преработи софтуера за локалните избори. Не е ясно също къде ще се съхраняват тези машини и кой ще носи отговорност, в случай че нещо се случи с тях. Той подсети сложността на локалните избори, където на някои места може да има пет типа гласувания и гласуването с машини няма да протече по-бързо от гласуването с бюлетините. Ципов счита, че гласуването с хартиени бюлетини коства десетки пъти по-евтино.

Според Явор Божанков се трансформира в устойчива процедура преди всеки избор да има промени в най-важния закон - изборния. " Последните избори ГЕРБ измежду нощ опита да анулира преференциалния избор, този път машинния. Въпросът е кой печели от анулацията ", сподели Божанков.

По думите му ГЕРБ не желаят да вкарат машинно гласоподаване, тъй като машините дават явен, прецизен резултат и не подлежат на операция.

Правителството не вкарва машинния избор, тъй че това са безусловно неуместни съпоставения, отвърна Ципов.

За ветото на президента върху договорката за F-16, хакерската офанзива против Национална агенция за приходите и номинацията за нов основен прокурор - вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР