Машинният вот навсякъде в страната да се отложи. Това предвиждат

...
Машинният вот навсякъде в страната да се отложи. Това предвиждат
Коментари Харесай

Промени в ИК предвиждат машинният вот навсякъде в страната да се отложи

Машинният избор на всички места в страната да се отсрочи. Това плануват измененията в Изборния кодекс, импортирани от герб и оп, които се разискват на първо четене в правната комисия в Народното събрание. Такъв избор трябваше да бъде въведен за евроизборите напролет идната година.

Според предлаганите промени Централната изборна комисия ще продължи да дефинира секциите, в които да се гласоподава машинно. Условието: броят им да не е под 1000.

Управляващите оферират ограничаването - в секциите с население под 300 души и тези в чужбина се планува да не се обезпечават машини за вота. В правната комисия от ЦИК желаеха удължение на периодите, с цел да могат да тестват машините.

Очаквано концепциите бяха разкритикувани от Българска социалистическа партия. Според депутата от левицата Крум Зарков изборните промени би трябвало да покачат честността, а ГЕРБ върви в противоположна посока. " Ако задачата е да се угоди на ЦИК, това е недопустимо за законодателя, ЦИК ползва закона,  а не изяснява по какъв начин не може да бъде прибавен ", уточни Зарков.

Управляващите го упрекнаха, ч е не приказва с почитание за комисият а, а пък по-голямата част от нея била от квотата на Българска социалистическа партия. От Движение за права и свободи обявиха, че е извънредно време да се извади химикалката и коректора от кодекса, по тази причина подкрепяли машинното гласоподаване, само че не поддържат отдалеченото електронно гласоподаване. Движението предлага още страната ни да не наема и купува непознати машини, а да си ги създаде у нас.-->

ГЕРБ и " Обединени патриоти " оферират още отпадане на номерата в изборните бюлетини, с цел да се избегне явлението 15/15, при което гласоподавателите показват простъпка претендент, чийто номер съответствува с номера на партията или обединението.

Правната комисия трябваше да прегледа и предлагането на социалистите - заплатата на депутатите да бъде понижена с 543лв., само че топката беше отсрочена за идващото съвещание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР