Машините за гласуване пристигнаха в Бургас около час след оповестяването

...
Машините за гласуване пристигнаха в Бургас около час след оповестяването
Коментари Харесай

МВР все още няма разпореждане за изборните машини да бъдат върнати в София

Машините за гласоподаване дойдоха в Бургас към час след оповестението на решението на ЦИК, че с тях няма да се гласоподава. Ето за какво те седят в камионите, т.е. не се разтоварват. А полицията ги охраняваше цялата нощ, предава БТВ.

В Бургас бяха изпратени най-вече машини за гласоподаване – общо 586, защото това е най-голямата област в България. Общинската изборна комисия в града изчаква преди да вземе дефинитивно решение за тяхното връщане в София, защото към момента не е ясно дали среднощното решение на ЦИК ще бъде обжалвано в съда.

„ В момента сътворяваме организация машините да бъдат върнати. До час камионите ще тръгнат към София. Те не са разтоварвани, седят си пломбирани. Имаше непрекъсната защита – както по пътя към Бургас, по този начин и на паркинга пред склада “, изясни комисар Марин Димитров.

Той обаче разясни, че в случай че се вземе друго решение, т.е. да се гласоподава с машини, органите на реда ще работят по авансово основаната организация за тази цел. „ Имаше основани 19 лъча – по тях машините трябваше да стигнат до секциите “, напомни още комисар Марин Димитров.

Подготовката на изборния ден продължава с разпращането на хартиените бюлетини до всяка една изборна секция в региона. Самите изборни пространства са под непрекъснато полицейско наблюдаване до края на изборния ден. Проверяват се и всички сигнали за нарушавания – като най-честите от тях са свързани с пазаруването и продаването на гласове.

Камион с машини за гласоподаване нощес дойдоха и в Кърджали. През нощта той е бил охраняван, без да бъдат разпечатвани – имало е както жива защита, по този начин и видеонаблюдение.

Планът е бил изборните бумаги и машините да бъдат превозени към 13 часа в постройката на общината, където да бъдат раздадени на членовете на комисиите. Предвид решението на ЦИК от нощес обаче не е ясно какво ще се случи с устройствата. От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи оповестиха, че към момента нямат предписание за тяхното връщане в София.

Междувременно стартира подготовката на огромна част от Секционните изборни комисии в столицата. В петък вечерта ОИК-София е позволила машинния избор в 1650 изборни секции. От там завиха обаче, че изчакват окончателното решение на ЦИК.

„ Подготовката за изборния ден протича нервно, всички бързат, което е разумно “, сподели Анатол Френски, ръководител на СИК. Той не можа да каже по какъв начин ще се гласоподава в секциите, тъй като няма директно предписание.

„ За момента по дадените инструкции би трябвало да има машини. Оповестено е, че са взети някакви решени, само че до мен не са стигнали никакви такива “, сподели още Френски. Решението на ОИК предстои на оборване от страна на ЦИК в тридневен период.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР