Масайоши Сон е основател и управител на телекомуникационната компания Softbank,

...
Масайоши Сон е основател и управител на телекомуникационната компания Softbank,
Коментари Харесай

Softbank Vision Fund ще търси нови стартъпи за инвестиции

Масайоши Сон е създател и шеф на телекомуникационната компания Softbank, която по думите на Сон ще се ориентира от ден на ден към софтуерния пазар и ще влага в стартъпи

© Toru Hanai Още по тематиката
Softbank и Гугъл влагат в китайска транспортна плаформа

Инвестицията във Full Truck Alliance Group е на стойност 1.9 милиарда $
29 апр 2018
Саудитска Арабия и Softbank основават най-големия слънчев парк в света

Очаква се планът за 200 гигавата да коства общо към 200 милиарда $
28 мар 2018
SoftBank още веднъж се насочва към финансовия бранш

Японската компания води договаряния за придобиване на до една трета от втория по величина осигурител в света Swiss Re
12 фев 2018
Softbank предлага на Uber да се концентрира върху бизнеса си в Европа и Съединени американски щати

Най-големият вложител на компанията за споделено пътешестване счита, че тя би трябвало да стартира да печели
23 яну 2018
SoftBank възнамерява да пусне на борсата телекомуникационния си бизнес

Японският софтуерен колос чака да набере 18 милиарда $
15 яну 2018
SoftBank купува Boston Dynamics от притежателя на Гугъл

Alphabet се разделя с бизнеса си с роботи
12 юни 2017
Какво общо имат SoftBank и Саудитска Арабия

Японският мултинационален колос и капиталовият фонд на кралството оповестиха през ноември софтуерен фонд на стойност 100 милиарда $
26 май 2017
SoftBank Vision Fund към този момент набра 93 милиарда $

До шест месеца най-големият софтуерен фонд ще извърши задачата си за обезпечаване на капитал от 100 милиарда $
22 май 2017 Едно запознанство сред най-богатия японец и някогашен чиновник на Deutsche Bank стои в основата на най-големия частен фонд за софтуерни вложения. В продължение на 4 години Масайоши Сон, създател и шеф на японския конгломерат Softbank, и банкерът Раджийв Мисра си партнират в търсенето на софтуерни стартъпи, трансформирайки се в един от най-големите фондове за рискови вложения. Докато това е клуб най-много на вложители от Силициевата котловина, фондът на Softbank - Vision Fund, сполучливо се конкурира с софтуерните колоси от Съединени американски щати и Китай.

Управителят на Softbank даде обещание на годишната среща на компанията, че ще посвети по-голямата част от времето си в търсене на нови започващи компании. В капиталовото начинание ще му оказват помощ и новоназначените вицепрезиденти – Раджийв Мисра, Катсунори Саго и Марчело Клер, оповестява Reuters.Раджийв Мисра ще продължи да ръководи вложенията на Vision Fund. Назначеният през май Клер ще работи за по-добро партньорство сред фирмите в портфолиото на Softbank.
Пред акционерите Масайоши Сон изясни, че до момента е отделял единствено 3% от времето си в търсене на благоприятни условия за вложения. За да пораства компанията по-бързо, той ще промени навиците си. Миналата година капиталовият фонд на Softbank, с дейното присъединяване на Саудитска Арабия, набра над 93 милиарда $, които Сон ще употребява за промяна на телекомуникационната компания в " ловджия на еднорози " или стартъпи в късен стадий на развиване.

Мисра е повода Vision Fund да е толкоз сполучлив, откакто оказа помощ на създателя Сон да реализира няколко рискови покупко-продажби. Той идва от високите етажи в ръководството на Deutsche Bank, а като началник на фонда взима нетипичното решение да назначи банкери, а не млади осведомени с технологиите вложители.

" Важното е, че най-големият софтуерен фонд в света не се води от хора, осведомени с технологиите ", споделя за Financial Times източник, непосредствен до фонда.

Твърде доста вложения?

Това, което разграничава Vision Fund от другите фондове за рисков капитал, е обезпечаването на неограничени средства в брой. Докато за множеството започващи софтуерни компании се предлага да останат частни колкото се може по-дълго, Softbank им обезпечава нужния капитал. Някои вложители в бранша даже виждат японската компания като нов тип IPO, написа Financial Times.

Стивън Шварцман, създател на частната капиталова компания Blackstone, счита, че Масайоши Сон трансформира промишлеността в " невиждани размери ". " Това е невиждано, само че дава отговор на търсенето на пазара ", счита още той.

Съществуват обаче подозрения за бъдещето на компания. Някои специалисти от Силициевата котловина се чудят дали огромни вложения са нужни в бранш, където към този момент има доста разполагаем капитал, и припомнят за спукания капиталов балон от 2000 година, когато акциите на Softbank се сринаха. Други упрекват създателя на компанията, че слуша интуицията си и има вяра, че пазарът единствено ще пораства.

" Той е оптимист и има вяра, че всичко, което купи, ще успее ", споделя някогашен консултант на Сон пред Financial Times.

Инвестициите на Softbank

Сред забавните и спорни вложения на Softbank е дизайнерът на чипове Arm Holdings. Масайоши Сон вижда в компанията бъдещето – свят, в който всички умни устройства и технологиите за изкуствен интелект ще употребяват чиповете на Arm. Но, въпреки това, договорката с Arm преди две години коства на Softbank 23 милиарда $, до момента в който сега компанията дължи над 140 милиарда $.

По-късно японският конгломерат влага към 4 милиарда $ в американския производител на процесори Nvidia и 502 млн. $ в започващия производител на VR Improbable, както и 114 млн. $ в компанията за роботизирани технологии Braincorp. Softbank има още Boston Dynamics и Schaft, откакто през предходната година ги купи от Гугъл.

Към момента Softbank държи акции в минимум 31 компании, изграждащи система за продан на данни, която по думите на Сон ще обезпечава растежа на компанията за доста години напред, без Softbank да взима интензивно присъединяване в ръководството на обособените компании.

С огромно присъединяване участва в редица софтуерни компании като тази за споделени работни места WeWork и няколко компании за споделено пътешестване – 99, Didi, Ola и Grab. През 2017 година Softbank влага съвсем 8 милиарда $ в Uber и 159 млн. $ в Nauto, разработчик, който употребява изкуствен интелект, с цел да усъвършенства технологиите за безпилотно шофиране.

Softbank се развива и в бранша на мобилните приложения, измежду които инвестиция за 300 млн. $ в приложението за разхождане на кучета Wag!, онлайн здравна платформа Ping An Good Doctor и най-голямата инвестиция на Сон в Индия – Paytm, компания за цифрови заплащания и онлайн търговия.

Големи проекти

Масaйoши Сон е удовлетворен от възвръщаемостта на вложенията на Softbank все още и даже споделя, че те са " прекомерно положителни ", загатвайки, че към този момент обмисля откриването на втори Vision Fund. Въпреки това обаче сегашният фонд по този начин и не събра оповестената цел от 100 милиарда $, което допуска по-различна конструкция на възможния втори фонд.

Източник, непосредствен до Softbank, изяснява за Financial Times, че " в случай че първият фонд се построи на вяра, вторият ще се гради върху резултати ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР