Марвин Химейер е обикновен американски работник, сблъскал се с произвола

...
Марвин Химейер е обикновен американски работник, сблъскал се с произвола
Коментари Харесай

Сам срещу всички: защо автомобилният механик Марвин Химейер е наречен последният герой на САЩ

Марвин Химейер е елементарен американски служащ, сблъскал се с произвола на огромна корпорация и градските управляващи. Когато излиза наяве, че ще загуби делото, мъжът взема решение да създаде проект за възмездие. Това му коства живота, само че Марвин става прочут в целия свят като герой със системата, който не се огъва пред събитията, а им се опълчва.

Автомобилен монтьор и деец от войната

Марвин Джон Химейер е роден в Съединени американски щати през 1951 година Той е служил във Виетнам като самолетен механик. След демобилизацията се завръща в родината си, където дружно с сътрудници отваря автосервиз в Денвър. В началото на 90-те той продава своя дял и се реалокира в град Гренби, който наброявал единствено 2 хиляди поданици. За 40 хиляди $ мъжът купува дребна постройка в покрайнините на града и отваря личен автосервиз, където ремонтира автомобилни заглушители и сглобява моторни шейни.

Марвин получава военна пенсия, живее от труда си и обича да странства в планината с моторна шейна през зимата. Няколко години по-късно в Гренби е издигната циментова фабрика, която се трансформира в главно дружество за града и по-голямата част от популацията стартира работа в нея. В непосредственост до предприятието има няколко дребни склада и работилници, измежду които е и сервизът на Химейер.

Когато заводът стартира да изпитва потребност от в допълнение пространство, с цел да започва нова индустриална линия, корпоративни адвокати оферират на притежателите на земята да я продадат. Всички, с изключение на Химейер, се съгласяват. Според администрацията на завода, на мъжа първо са препоръчани 250 хиляди $ и той се е съгласил на договорката. По-късно изискал 350 хиляди, а след време – 1 милион $.

Центърът на градчето Гренби

Автомобилен монтьор против всички

Привърженици и другари на Марвин споделят, че заводът не желал да заплати на мъжа и 250 хиляди. Администрацията на предприятието предпочела вместо да направи законна договорка, да преследва беззащитния авто монтьор. Сервизът на Химейър бил обкръжен от индустриална територия. Бил спрян  достъпа на осветяване, вода и канализация. Отпадъците трябвало да се транспортират с транспортни средства, за което Марвин непрекъснато бил глобяван от локалния шериф. Обсадата траяла няколко години и през 2001 година градската администрация одобрила план за разширение на завода.

Химейер към този момент не можел да влезе в сервиза си. Мъжът се опитал да апелира решението в съда, само че не постигнал резултат. Вместо това градът „ постанова “ на своя гражданин санкция в размер на 2,5 хиляди $ за следващото нарушаване. Обикновеният работлив Марвин Джон Химейер дълго време търпял. Целият град се обърнал против него. Кметът, шерифът, всички локални управляващи взели страната на корпорацията, която преследвала 52-годишния деец от Виетнам. И тогава той решил да си отмъсти.

Бронирана кола в гаража

Марвин купил булдозер Komatsu D355A на търг. С негова помощ той желал да си проправи път до сервиза, заобикаляйки завода, само че управляващите не дали позволение за строителни действия. Химейер бил умел и след година и половина трансформирал булдозера в бронетранспортьор.

Марвин заварил кутия от два пласта стомана с дебелина 1,27 см. Той запълнил пространството сред листовете с бетон, тежестта на структурата било цялостен звук. Резултатът бил анти-кумулативен екран, който може да защищити освен от патрони, само че и от детонация на граната. На 4 юни 2004 година мъжът запалил булдозера в гаража си, качил се в кабината и благодарение на спонтанен отдалечен кран спуснал кутията.

Химейър бил блокиран в шофьорската кабина. Той взел със себе си две пушки, чифт револвери, патрони, противогаз, вода и бира. За добра видимост той инсталирал няколко камери, свързани към два екрана, и направил бойници за пукотевица. В 14:30 ч. автомобилният монтьор напуснал гаража. По-нататъшните събития влизат в историята като „ отмъщението на Химейър “.

Булдозер в града

Първо, булдозерът влязал във фабриката и разрушил всичко, до което съумял да се добере. Следващият адрес било полицейското ръководство. Химейер разрушил постройката и смазал с веригата всички коли на паркинга. Кметът на Гранби също си го получил. Марвин насочил булдозера към кметството и разрушил фасадата на постройката. Той унищожил къщата на съдията и офиса на локалния вестник. Докато Марвин ходел на „ посетители “, полицейските коли го преследвали.

Органите на реда стреляли по бронираната кола с револвери, само че 9-милиметровия диаметър бил безпомощен против „ сандвича “ със стоманена и бетонна ризница. Отмъстителят стрелял обратно, само че служителите на реда си спомнят, че той не се стремял да ги унищожи, а единствено се опитвал да изгони преследвачите на безвредно разстояние. По време на разрушаването на локален търговски център, радиатора на булдозера бил продънен от рикоширал патрон и транспортното средство замлъкнало.

На мястото на погрома дошъл отряд на специфичните сили, въоръжени с пушки и гранати М-16, само че те също били безполезни. Четиридесет служители на реда не знаели по какъв начин да измъкнат Химейер от булдозера. Той откривал огън, когато се приближавали. Единственото, което управляващите създали, било да изтеглят жителите на града. В 16:32 се чул последния изстрел от булдозера. Полицията деликатно отваря бронята на булдозера и намира Химейер, който се бил самоубил в кабината.

Последният воин на Съединени американски щати

Марвин се самоубил с патрон в челото, а градът му бил в руини. Бронираният булдозер нанесъл вреди на града за 5 милиона, а на циментовата фабрика за 2 милиона $. На този ден умира един елементарен човек. Заводът получил застраховка и възобновил работата си 10 дни след случая. В едно от интервютата новият кмет на града се пошегувал, че заводът едвам оживял, само че най-сетне се отървали от Марвин.

Въпреки че малкия екран показва Химейер като умопобъркан, в интернет той бил наименуван последният воин на Съединени американски щати, който провокира управляващите и корпорациите. Обикновен авто монтьор и  ветеран от войната не се помирява с произвола на управляващите. Той построил бронирана машина в гаража си и разрушил града, който го предал.

На съседите му не им станало по-добре. Шест месеца по-късно булдозерът на Марвин бил раздрънкан на части и изпратен на сметището. Това трябвало да попречи на почитателите на отмъстителя да вземат частите на автомобила за сувенири.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР