Мъртвите души може отново да окажат влияние на избори. За

...
Мъртвите души може отново да окажат влияние на избори. За
Коментари Харесай

Мъртвите души за избори - пак ли?

Мъртвите души може още веднъж да окажат въздействие на избори. За изборите на 14 ноември (тогава ще има и предварителни парламентарни избори, и президентски). Централната изборна комисия (ЦИК) позволи най-малко 6 партии, които са се възползвали от стотици " мъртви души ", с цел да си подсигурят присъединяване,.

Според Изборния кодекс, всяка групировка, която желае да се включи в изборното съревнование, би трябвало да показа лист пред ЦИК с подписите на най-малко 2500 души, които поддържат регистрацията ѝ за вота. Разбира се, измежду тези хора може да се появят умряли, до момента в който подписката бъде импортирана и обработена - въпросът е какъв брой може да са такива хора и какъв брой са такива, които са умряли надалеч преди да се събират каквито и да е подписи.
 Заркова: Коя е тая партия в чиито описи при регистрацията за изборите имало 300 мъртви души? Заркова: Коя е тая партия в чиито описи при регистрацията за изборите имало 300 мъртви души?
" Коя е тая партия в чиито описи при регистрацията за изборите имало 300 мъртви души? З00 мъртви души! - представителят на ЦИК го заяви...

В. " Сега " дава образец с партия " Българско национално обединяване " (БНО), ръководена от Георги Георгиев. На 24 септември ЦИК записва групировката за изборите. БНО е събрало 2996 подписа на симпатизанти. Проверката на листата от администрацията е посочила, че 104 от тях са умряли. На същото съвещание комисарите утвърдиха за присъединяване в изборите и партия " Бригада ", водена от Арбен Хавальов. Подписката ѝ съдържа 3001 имена на гласоподаватели, от които 48 са умряли.

На 28 септември беше записана партията " Глас национален " на Светльо Витков. В нейния лист с 3593 симпатизанти инспекцията откри 78 умряли и 2-ма излежаващи присъди. На изборите ще взе участие и " Българска социалдемокрация - Евролевица ", подкрепена от 4374 симпатизанти, от които 101 умряли, 7-ина, които не са български жители и 1 в пандиза. Беше утвърдена партия " Пряка народна власт " с подписка от 3374 души, от които 56 умряли, 13 зад решетките и 2-ма чужденци.

По този мотив представителят на ЦИК Цветозар Томов разяснява пред сътрудниците си: " Това е следващият образец за това, че доста от хората и организациите, излизащи на политическата сцена, по един напълно нахален съгласно мен метод злоупотребяват с правата, които им дава Изборният кодекс, и явно включват подправени имена в описите си ".

Томов, който е социолог по специалност, съобщи, че ще гласоподава срещу всяка поръчка за регистрация, при която броят на умрелите е двуцифрено число. И посочи, че " това не е допустимо да стане, в случай че описите са готвени добросъвестно ". А най-после установи, че би трябвало най-малко някаква " алегорична глоба да има за сходни безобразия ".
 Като изхвърляме мъртвите души, да не зачеркнем и живите Като изхвърляме мъртвите души, да не зачеркнем и живите
Прочистването на изборните описи е чудесна концепция. Сума ти народ се води кадърен за гласоподаване, без това да има нещо общо с действител...

ЦИК обаче не може да наложи глоба, тъй като в закона не е планувано такова нещо. Дали и по кое време ще има законова смяна, единствено Господ знае.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР