Мартина Ганчева е новото лице в сутрешното уикенд предаване Събуди

...
Мартина Ганчева е новото лице в сутрешното уикенд предаване Събуди
Коментари Харесай

Водещата на `Събуди се` Мартина Ганчева: Ако ми измерите пулса, няма да видите спадове в кардиограмата

Мартина Ганчева е новото лице в утринното уикенд предаване " Събуди се " по Нова телевизия. От този месец тя пое неделните издания на блока, водещ на които до момента бе Лора Крумова.

Родена е в Русе. Завършила е Софийския университет. 

Професионалният ѝ път стартира в БНР като стажант, а първият допир с малкия екран се случва през 2004 година в телевизия „ ДЕН “. В последните 7 години е била водещ и продуцент в Bulgaria ON AIR. Преводач е и на автобиографията на сегашния румънски президент Клаус Йоханис.

- Мартина, по какъв начин се чувствате в новото студио, в ново предаване, нова медия?

- В новото студио - уютно. В новото предаване – завладяващо. А новата медия е вдъхновяващо предизвикателство. Ако ми измерите пулса, няма да видите спадове в кардиограмата!

- На екран сте от години, друго ли е чувството в този момент?

- Разбира се, друго е. Това не е като да смениш жилище, да свикнеш с по-големия и необятен апартамент, с новата панорама от прозореца или с новите съседи. Накратко - това е друго равнище.

- Как пристигна поканата за „ Събуди се “? Колебахте ли се дали да приемете?

- Дойде ненадейно. Като всяка хубава изненада.

- Досега профилът Ви бе главно външнополитически. Ще разработвате ли повече такива тематики и в „ Събуди се “?

- ДА! Дори дебютът ми в предаването беше с външнополитечески тематики. Брекзит и изявление с една от 100-те най-влиятелни дами от света на бизнеса в Лондон – Джийн Стивънс. Както и референдумът против еднополовите бракове в Румъния. Направих уголемен репортаж по тематиката и изявление с Адриан Коман – румънецът, който подписа брак в Белгия с американец и ненапълно възпламени дебата по тематиката в северната ни съседка. Външнополитеческата нишка ще продължа и в „ Събуди се ”.

- Кои са учителите Ви в публицистиката? Кои са сътрудниците и медиите, от които черпите опит, ентусиазъм?

- Учители съм имала във всяка медия, в която съм работила. Професионалният ми път през годините минава през радио, вестник и телевизия. На А и Б в радиото ме научиха Цвета Ненова от русенското радио „ ТЕМПО ” и Екатерина Дончева, водещ на „ Хора, пътища, коли ” в БНР. На Татяна Кирякова дължа писменото слово. А Уляна Пръмова първа видя в мен капацитет за телевизия. Потенциал, който Веселин Дремджиев, Виктория Бехар и Катерина Манолова ми разрешиха да разпростра. Уча се от всички, с които работя!

Що се отнася до образците, до сътрудниците, които ме въодушевяват – приоритет са българските ми сътрудници, тъй като с тях имам жив контакт. Ники Дойнов и всички останали сътрудници от Народоосвободителна въстаническа армия, тъй като тази телевизия е школа. Ако разширя малко спектъра, удивлявам се на водещи като Улф Блицър и Кристиан Аманпур.

- Говорите няколко езика, измежду които и румънски. Къде го научихте? Как се зароди ползата Ви към северната ни съседка?

- Завършила съм Румънска лингвистика. Навремето, когато аплайвах с български език и литература, имаше две варианти пред мен – Българска или Румънска лингвистика. Реших да влагам в неизвестен език. Без да допускам, че това ще се окаже най-хубавата инвестиция. През последните години Румъния се настани трайно в новинарския поток. Между другото, когато се явих на устния изпит по Журналистика, починалият към този момент Веселин Димитров ми сподели: „ Момиче, родена си за тази работа, само че аз знам, че няма да дойдеш в нашия факултет ”. Така и стана. Не отидох във Факултета по публицистика, само че публицистиката стана моя специалност.

- Вие сте и преводач на биографията на сегашния румънски президент Клаус Йоханис. Срещала ли сте го? Какви Ви впечатли в биографията му?

- Все още не. Вярвам, че това е среща, която следва. Докато превеждах книгата, се впечатлих от обстоятелството, че до момента в който е бил кмет на Сибиу три следващи мандата, Клаус Йоханис персонално инспектира строителните обекти в града. Години наред кара колело, без значение от високия пост, който заема в страната. Първото му име е Клаус, също като Дядо Коледа! Отвъд Дунава постоянно се майтапят с това. Клаус Йоханис беше определен за президент на Румъния навръх прага на една Коледа и на фона на сериозна политическа рецесия – за румънците той беше коледно чудо….

- Повече си наподобяват или повече се разграничават румънските политици от българските? 

- Приличат си по това, че бягат от отговорност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР